Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 7. 10:59

A tizenhárom aradi vértanú és Batthyányi Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnökének kivégzésére emlékeztek az országban október 6-án, pénteken. A Magyar Honvédség alakulatainál is megemlékeztek a 168 évvel ezelőtt történtekről. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 25. Klapka György Lövészdandár

A tatai alakulat október 6-ai megemlékezésén elmondott beszédében Orbán Viktor százados a hazaszeretet fontosságát emelte ki. Szabó János főhadnagy, a helyőrség evangélikus lelkésze imádkozott a hősökért, akik vérüket adták a hazáért. Mint mondta: áldozatuk örök érvényű példa a mai honvédek számára is. 

1596039664

Az állománygyűlésen Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket és előléptetéseket adott át.

A városi megemlékezést a Fenyő téren álló emlékműnél tartották. A rendezvényen – melyen részt vett Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője, Michl József, Tata polgármestere, dr. Beró Henrietta alpolgármester, illetve dr. Kórósi Emőke jegyző – az alakulat nevében Sipos Antal ezredes, törzsfőnök helyezett el koszorút.

1596039665

Szöveg és fotó: Pogrányi Viktória


* * *



MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Az 1848-49-es szabadságharcot követő könyörtelen megtorlás áldozataira emlékeztek az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái és polgári alkalmazottai a Nagysándor József laktanyában október 6-án.

1596039665

1849-ben ezen a napon volt a szabadságharcot követő retorzió legvéresebb napja. A megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és rengetegen kényszerültek emigrációba hosszú évekre. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át.

Az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtiszt között ott volt az ezred névadója is, Nagysándor József tábornok, aki a szabadságharc számos csatájában – például a szolnoki, a tápióbicskei és az isaszegi ütközetekben – részt vett. A világosi fegyverletétel után kötél általi halálra ítélték.
Az ünnepi beszéd után a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúját és gyertyáit a Nagysándor József emlékét őrző mellszobor előtt.

1596039665

Az ezred katonái nemcsak a laktanyában rótták le kegyeletüket a honvédtábornokok vértanúsága előtt, hanem a székesfehérvári és pákozdi megemlékezéseken is részt vettek – zenekari, koszorúzási és díszelgési feladatokban.

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy

Fotó: Révész Csaba

* * *

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái október hatodikán saját hősi halottjaikra is emlékeztek az Irinyi laktanya tűzszerész emlékművénél.

1596039665

2006. október 06-án Zámolyon, szolgálatteljesítés közben felrobbant egy 76 mm-es szovjet tüzérségi gránát, ennek következtében Baksa Tamás főtörzsőrmester, Lengyel Krisztián tizedes és Tarcsi Zsolt őrvezető életét vesztette. A Magyarország honvédelmi minisztere által hadnaggyá előléptetett katonák emlékének tiszteletére koszorút helyeztek el, és mécseseket gyújtottak a tűzszerész ezred katonái.

1596039666

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy

Fotó: Antal Renáta törzsőrmester

* * *



MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Október 6., az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, nemzeti gyásznap. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletételt követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten mártírhalált halt Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezünk.

1596039666

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a hagyományoknak megfelelően Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megyében képviseltették magukat a nemzeti gyásznap rendezvényein.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál szervezett az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékező koszorúzási ünnepséget. A rendezvényen Fekete Dávid, a város alpolgármestere mondott beszédet. Az ünnepi gondolatokat a Liszt Ferenc Zeneiskola és a Kazinczy Ferenc Gimnázium növendékeinek műsora színesítette. A megemlékezés zárásaként az egybegyűltek koszorúik elhelyezésével rótták le kegyeletüket a Batthyány-emlékoszlopnál. Az alakulat nevében Matyi Tibor alezredes, az ezred megbízott parancsnoka helyezte el a tisztelet virágait.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által rendezett megemlékezés a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tartott ünnepi szentmisével vette kezdetét. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviseletében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes tisztelgett a mártírok emléke előtt.

1596039666

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados
Fotó: Újvári Zoltán zászlós


* * *



MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Október hatodika az emlékezés napja. Fontos dátum a magyar történelemben, és fontos nekünk, katonáknak. Fontos, mert utat mutat hivatásunk gyakorlása közben. Olyan gyújtópont, ami megmutatja a katona célját, értékrendjét, feladatát. Október 6-án az aradi mártírokra emlékezünk, akik vállalták a halált a haza szolgálatában – hangzott el Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél rendezett megemlékezésen.

1596039666

Papp István főhadnagy ünnepi beszédében feleleveníttette a kor eseményeit és méltatta e nap hőseit.
A tizenhárom aradi vértanú emlékére az ezred vezető állománya és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének képviselői katonai tiszteletadás mellett elhelyezték a megemlékezés koszorúit a laktanya névadója, Damjanich János tábornok szobránál, és egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.

1596039667

Szöveg és fotó: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred facebook oldala


* * *



Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Zenés irodalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mártírjaira október hatodikán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
Százhatvannyolc évvel ezelőtt, október 6-án végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, valamint az aradi vár tövében a szabadságharc 12 tábornokát és egy főtisztjét. Batthyány Lajost 1870. június 9-én temethették el nyilvános tiszteletadással, majd 1874. május 26-án helyezték el a Kerepesi temető mauzóleumában. Kivégzésének helyén 1926-ban avatták fel az örökmécsest. A véres megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és számosan kényszerültek hosszú évekre belső vagy külső emigrációba. Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben egy kormányrendelet alapján nemzeti gyásznappá nyilvánították.

1596039667

„Ez volt az a szabadságharc, amelyik a legtovább kitartott és dacolt két nagy császár seregével is"- mondta ünnepi beszédében prof. dr. Horváth Attila alkotmánybíró. Az NKE intézetvezetője szerint nemcsak Batthyány Lajosról és a 13 aradi vértanúról kell megemlékezni, hanem arról a mintegy 160 emberről is, akit szintén kivégeztek a szabadságharcot követő véres megtorlásban. Elhangzott, hogy soha ilyen szimpátia nem kísérte a magyarságot, mint akkor. Ezt bizonyítja az is, hogy az aradi vértanúk között is többen voltak olyanok, akik magyarul sem tudtak, mégis a szabadságharc ügye mellé álltak. Horváth Attila elmondta, hogy az aradi 13-ak közül négy tábornokot golyó által, míg a többieket akasztással végezték ki.

„Utoljára Vécsey Károly került sorra, akinek már nem volt kitől elbúcsúznia, ezért Damjanich holttestéhez lépett, és megcsókolta annak kezét"- tette hozzá az alkotmánytörténész. Horváth Attila elmondta azt is, hogy az ünnepségnek helyet adó Ludovika Főépület belső udvara egy megszentelt hely, hiszen összesen négy embert végeztek ki itt a szabadságharc utáni megtorlás részeként. „Noszlopy Gáspár, Jubál Károly, Sárközy Soma Aurél és Andrásfy Károly 1853. március 3-án halt hősi halált, így rájuk is kell emlékeznünk"- fogalmazott Horváth Attila.

1596039667

Az ünnepi megemlékezésen az egyetemi polgárok nevében prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese és prof. dr. Horváth Attila alkotmánybíró helyezte el az emlékezés koszorúját.
A rendezvényen az egyetem hallgatói zenés-irodalmi műsort adtak elő, Koltai Gábor rendező közreműködésével.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes


* * *



MH Altiszti Akadémia

Október 6-a, a nemzeti gyásznap alkalmából tartottak megemlékezést Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia. A rendezvényen felvonták, majd félárbocra eresztették Magyarország lobogóját és a hagyományoknak megfelelően Bukovinszki Zsolt törzszászlós, az alakulat megbízott vezénylőzászlósa megkongatta az altiszti emlékharangot.

1596039667

Az akadémia vezető állománya, valamint a Szentendre Helyőrségi Zenekar a városi ünnepségen is részt vett. A Kálvária dombnál ünnepi beszédet mondott Petricskó Zoltán, Szentendre alpolgármestere. Az emlékműnél koszorút helyezett el az Altiszti Akadémia nevében Bozó Tibor dandártábornok, parancsnok.

1596039667

Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy

* * *


MH Anyagellátó Raktárbázis

A Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisnál a nemzeti gyásznap alkalmából gyertyagyújtással és egy perces néma csenddel tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc volt katonai vezetőinek emléke előtt. A megemlékezés egy rövid történelmi áttekintéssel kezdődött, melyben Czinege Tamás főhadnagy beszédében kiemelte, hogy „1849 januárjában az Európában átzúgó forradalmak már mind elültek. Egyedül a magyar tartotta magát, s még hátra voltak diadalai – mielőtt ő is elcsendesült. Az a hősies katonai teljesítmény, amelyet a magyarság akkor felmutatott, valóságos rokonszenvet váltott ki Európa-, sőt Amerika szerte, mely táplálta a nemzet reményeit, hogy egy kedvező fordulat alkalmával egyszer véglegesen kivívhatja függetlenségét."

1596039668


Szöveg: Szabó Beáta
Fotó: Háda István százados