Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az angol és a német haderő ütközetei

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 30. 20:41

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1596026849

Az osztrák-magyar vezérkar hivatalos jelentése olvasható a Népszavában: „a bolgárok Tulceánál elérték a Szent György-ág északi partját. A Putna alsó folyásánál visszavertünk orosz előretöréseket. A Kasinu-völgytől délre ellenséges osztagok szintén hasztalanul tapogatództak állásaink ellen előre. Kövess tábornok hadseregénél helyenként élénkebb az ágyuharc. Tovább északra a cs. és kir. csapatoknál nincs jelenteni való" – tudtuk meg Höfer altábornagytól, a vezérkar főnökének helyettesétől.

A napilapot tovább lapozva olvashatunk angol és német haderő ütközetéről is. „A Magyar Távirati Iroda jelenti Berlinből: A Wolff-ügynökség jelenti: Torpedónaszád haderönk részeinek egyik vállalkozása közben január 23-án virradatkor a Hoofdokban összeütközésre került a sor könnyű angol haderőkkel. Ez alkalommal egy ellenséges rombolót harcban megsemmisitettünk. Egy másodikat ütközet után röpülőlnk sülyedő állapotban figyeltek meg. A mi torpedónaszádjaink közül az egyik sérülés következtében bajba jutott és beérkezett jelentések szerint Ymuiden holland kikötőbe futott be. Többi naszádunk teljes számban, csekély veszteségekkel, visszatért."

„A nyugati harctéren egyre tartanak a földerítő harcok, hellyel-közel — hol francia, hol angol, hol német — támadással, itt-ott előkészitett támadással is élénkitve. Ezek közül jelentősnek csak a Verdun körül való harcokat lehet megjelölni; a szombati Ludendorff-jelentés azonban azon kivül, hogy a franciák többszöri támadásainak véresen való összeomlását adja hirül, újságot nem közöl. A 304-es magaslaton és vidékén nem voltak ujabb német támadások, a németek a legutóbb megszerzett területeket nem gyarapithatták" – összegzik a napilapok.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)