Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elődök áldozata példát ad a felnövekvő generációnak

Szöveg: dr. Tóth Gergely százados – Várnai Patrícia |  2015. augusztus 28. 7:41

A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háború Kegyeleti Főosztály delegációja a közelmúltban németországi tanulmányúton vett részt, ennek során a Hadisírgondozó Német Népi Szövetség (VDK) ifjúsági programjait is tanulmányozták.

A Szabó Zoltán alezredes vezette delegációt Markus Meckel, a VDK elnöke fogadta, aki kifejtette, hogy a hadisírok ápolása és gondozása nem csak arra irányul, hogy az elmúlt korokban életüket áldozott katonák végtisztességet nyerjenek, de áldozatuknak üzenete van a mai kor számára is. Mindez elsősorban a nemzetek közötti kiengesztelődést és az egykori ellenfelek sorsa iránti empátiát kell, hogy felébressze a fiatalabb nemzedékekben. Azzal, hogy az első világháborút átélő nemzedék már teljes egészében, a második világháborút megélő generáció pedig részben eltávozott közülünk, az egyéni gyászt egyre inkább fel kell váltania a kollektív emlékezéskultúrának, amely a háborús áldozatok életútjain keresztül tanulságokkal és válaszokkal szolgál a ma emberének kérdéseire is.

1595999220

A VDK erős törvényi felhatalmazással, lényegében a német állam hadisírokkal kapcsolatos tevékenységeit vállalja (át), ugyanakkor munkájában jelentősen támaszkodik mind az önkéntesekre, mind a magánadományokra. Nemcsak a Németországban, hanem szerte a világon gondozza a német hadisírokat, illetve feltárási, áthelyezési, kutatási tevékenységet is végez. Ugyanakkor az idő múlásával az ilyen irányú feladatok száma csökken, és várhatóan 2019-ben be is fejeződik. A feladatrendszer így egyre hangsúlyosabban a pedagógiai vonatkozásokra helyeződik. Ennek keretében mind az iskolai osztályok számára, a tanügyi rendszeren keresztül, mind pedig a diákok számára egyénileg lehetőség van különböző, hadisírokhoz kapcsolódó tevékenységekben részt venni a mindössze néhány órás, de pedagógiailag jól felépített temetőlátogatástól kezdve az egy hetes, többnemzetiségű táborokig.

Mindezeket a delegáció tagjai a gyakorlatban is megismerhették, egyrészt Brandenburg tartomány legnagyobb háborús temetője, a halbei sírkert meglátogatása során, másrészt a berlini Lilienthal utcai temetőben. Halbe különlegessége, hogy az egykori NDK területén található, így mind létrejötte, mind kezdeti története különbözik a nyugati országrész temetőitől. Másik különlegessége, hogy kommunizmus több ezer áldozata nyugszik itt. 

1595999220

A berlini temető is különleges, mégpedig azért, mert a második világháború előtt hősi temetőnek hozták létre, ám a háború súlyosbodásával végül zömében a bombázások civil áldozatainak lett végső nyughelye, de eltemettek itt más nemzetiségű hadifoglyokat, illetve kényszermunkásokat is. A VDK fenntart öt ifjúsági központot is, amelyek kifejezetten egy hetes, többnemzeti táborok megtartására szolgálnak.

A delegáció tagjai egyetértettek abban, hogy egyrészt szükséges a magyar fiatalok minél nagyobb számának bevonása a VDK nemzetközi programjaiba, másrészt pedig – akár a jelenlegi KatonaSuli-program keretein belül, akár egy, a jövőben kiépítendő, angol mintájú „kadét-rendszer" szellemi megalapozásaként – szükséges hasonló programok szervezése hazánkban is, hogy a fiatalok minél nagyobb számban megismerjék elődeink hősiességét és ha a szükség úgy hozza, képesek legyenek a haza megvédésére is.

1595999221

A delegáció tagjai koszorúkat helyeztek el a meglátogatott temetőkben az ott nyugvó magyar katonák, valamint a háború minden áldozatára emlékezve.

Fotó: a szerzők felvételei