Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első (közös) lépés

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. szeptember 14. 16:55

Hivatalosan is megkezdődött a Magyar Honvédség idei legnagyobb szabású hadgyakorlat-sorozata, a Közös Fellépés 2014 – amely részben egyben a NATO nagyszabású „Steadfast Javelin” nevű gyakorlatának is részét képezi. A szeptember 14-ei megnyitóünnepségen Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka leszögezte: a gyakorlat fókuszában a hadsereg országvédelmi képessége és a különböző haderőnemek közötti együttműködés áll.

A „nullaponti" megfigyelő előtt felsorakozott állomány előtt Fucsku Sándor vezérőrnagy arról beszélt, hogy a közelmúltban a Magyar Honvédség átszervezte kiképzési rendszerét, és ennek köszönhető ez az őszi gyakorlatsorozat is, amelynek keretében – mint arról már korábban beszámoltunk – több hadgyakorlat épül egymásra.

1595978784

Ezek közül is kiemelkedik – fogalmazott a vezérőrnagy – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóaljából megalakított zászlóaljharccsoport felkészítése, a „Bátor Harcos 2014", valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj úgynevezett SOFEVAL-ellenőrzése.

A honvédelem.hu kérdésére az MH ÖHP parancsnoka elmondta: a végrehajtás során különleges figyelmet kell fordítani azokra a modulelemek segítségével végrehajtott feladatokra, amelyek a különleges műveleti katonák feladatrendszerébe tartoznak.

1595978785

„Nagyon lényeges, hogy a katonák más haderőnemekkel együttműködve is képesek legyenek végrehajtani a különböző harcászati feladataikat. A gyakorlat Steadfast Javelin néven bekerült a NATO kiképzési rendezvényei közé is. Éppen ezért honvédeink részben amerikai, szerb és francia katonákkal együtt fogják végrehajtani feladataikat" – nyilatkozta a vezérőrnagy.

1595978785

A gyakorlatsorozat egyes elemeiről honlapunkon folyamatosan beszámolunk!

Fotók: a szerző felvételei