Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az igaznak az emlékezete áldott

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. január 10. 9:39

A doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából helyőrségi szintű megemlékezést tartottak január 9-én, csütörtökön Veszprémben. Labudek Péter alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokhelyettese beszédében úgy fogalmazott: az embertelen körülmények között harcoló magyar katonák utolsó gondolatai talán a haza felé szálltak.

1595965330
Emlékezzünk a Don-kanyarban elesett bajtársainkra!

A második világháborúban, a Don-kanyarnál négyszer annyi magyar katona halt meg, mint az 1526-os mohácsi csatában, így ez hazánk hadtörténelmének legnagyobb vesztesége – mondta a veszprémi Szent Imre–templomban tartott megemlékezésen Labudek Péter alezredes. Hallhattuk: a magyar katonák az orosz fronton, a jelentős számbeli és technikai fölényben lévő ellenséggel szemben, elégtelen felszereléssel és ellátással, embertelen időjárási viszonyok között „azt tették, amit tenniük kellett"; azaz esküjükhöz híven harcoltak, amíg lehetett.

„A katonák többsége jeltelen tömegsírban nyugszik. Ezek a sírok az értelmetlen halál mementói" – szögezte le a parancsnokhelyettes.

1595965330
Gondolatban a doni honvédekkel

Szabó György alezredes, protestáns tábori lelkész egy bibliai példabeszédből idézve kiemelte: „az igaznak az emlékezete áldott". Kifejtette, hogy a Don-kanyarnál harcoló katonákkal kapcsolatban feltétlenül igaz, hogy a hazájukért, szeretteikért harcoltak.

„A frontra indulva mind abban reménykedtek, hogy haza fognak térni. Emlékeznünk kell bajtársainkra, mert az emlékezet által tanulunk. Ugyanakkor hálásnak kell lennünk azért, hogy nekünk csak az emlékezés kötelessége jutott" – hangsúlyozta az alezredes, aki imát mondott az elhunyt katonák lelki üdvéért.

A megemlékezésen részt vevő veszprémi katonák néma főhajtással emlékeztek meg a 2. magyar hadsereg honvédjeiről.


Fotó: a szerző felvételei