Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az irányt a sereg adja!

Szöveg: MH HFKP |  2019. augusztus 26. 7:19

Töretlenül népszerű a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere: pillanatnyilag több mint 8700 fő szolgál önkéntes műveleti, önkéntes védelmi vagy önkéntes területvédelmi tartalékosként. A tartalékos jogviszonyból lehetősége van a katonáknak hivatásos vagy szerződéses szolgálatot vállalni, vagy a honvédség oktatási lehetőségeit kihasználni.

1599208445

Az önkéntes tartalékos rendszer 2017-ben útjára indított új szegmensének, az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formának alapvető célja volt, hogy a járási szinttől kezdődően megerősödjön az ország védekező képessége a helyben elérhető, kézzel fogható katonai erővel. Ugyanakkor a komponens létrehozásának egyik legfontosabb  további eredménye lett, hogy a Magyar Honvédség oktatási intézményei, illetve katonai szervezetei részére utánpótlásbázist biztosít, amelyből akár aktív katonai szolgálatba is átkerülhetnek a területvédelmi ezredek állományát alkotó elhivatott, a haza fegyveres szolgálatát vállaló fiatalok és idősebbek egyaránt.

Az önkéntes tartalékos szolgálat civil szakma vagy felsőoktatási jogviszony mellett is vállalható, hiszen pontosan az a célja, hogy az állampolgárok egyéni elfoglaltságaik mellett tudjanak a hazájukért tenni. Sokan vannak olyanok, akik azért választják ezt a szolgálati formát, mert elsőre félnek hosszú távra elköteleződni, de a kiképzések, felkészítések ideje alatt megfogalmazódik bennük, hogy nem csupán szükség idején, hanem napi hivatásként szeretnék tovább folytatni szolgálatukat. A Magyar Honvédség nagy hangsúlyt fektet az átjárhatóság biztosítására, amellyel a váltás még könnyebb, hiszen a korábban teljesített kiképzési modulokon nem kell újra bizonyítani.

1599208446

A példa pedig nem csupán papíron létezik: az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állományából idén összesen közel 50 fő jelentkezett az MH Altiszti Akadémia által indított Acélkocka Altisztképzési Rendszerbe, közel 10 fő pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

A tartalékos ezredek kimagasló sikerként élik meg, hogy állományukból a jövő tisztjei, altisztjei kerülnek ki, mert ez egyfajta elismerése a kiképzési foglalkozások, a zászlóaljaknál végrehajtott alapfelkészítések színvonalas végrehajtásának, melyek meghozták, vagy megerősítették a tartalékos állomány hivatásos, szerződéses pályára történő jelentkezési szándékát.

1599208446

Az ezredek további céljai között szerepel, hogy az egységes alapkiképzésre történő áttérést követően is egyre növekvő létszámban biztosítsanak kiképzett, katonai szervezetnél szocializálódott jelentkezőt honvédtiszt- és altisztképzésre, szerződéses, illetve műveleti tartalékos szolgálatra.

Az altisztképzésben, valamint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon szerzett oklevelek egyediek a munkaerőpiacon, hiszen a hallgató már akkor biztos munkahelyet tudhat magáénak, amikor felvételt nyer valamelyik intézménybe. A Magyar Honvédség valódi lehetőségeket, kihívásokat, fejlődést, életpályát kínál mindenkinek, aki a kötelékébe lép. Egy ilyen esélyt kár lenne kihagyni: ha felkeltette érdeklődését, ide és ide kattintva minden szükséges információt megtalál.

1599208446

Fotó: archív