Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ismeretlen Görgei – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. április 14. 13:56

Kevés olyan személyiség akad a magyar történelemben, akinek annyira ellentmondásos lenne a megítélése, mint Görgei Artúré. A Magyar Nemzeti Múzeum őt állította egyik legújabb kiállításának középpontjába, melynek keretében nem csupán a szabadságharc katonáját mutatják be, hanem Görgei egész pályafutását, sőt mi több, a magánéletét is.

1599201236
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emblematikus hadvezérének neve leginkább a világosi fegyverletétellel forrt össze. Pedig a 14 hónapos, villámgyors katonai karrier (századosi rendfokozattól egészen a magyar honvédség főparancsnokságáig) mellett számos egyéb érdekességet is rejt görgői és toporczi Görgei Artúr 98 esztendőt felölelő élettörténete. A Magyar Nemzeti Múzeum „Az ismeretlen Görgei" című kiállításán Radnóti Klára, a tárlat kurátora vezetett végig. Gyorsan megtaláltuk a közös hangot – hiszen Görgei, a hadvezér az én életemben is meghatározó szerepet töltött be. Középiskolai történelem tanárnőm az 1990-es évek elején meggyőződéssel igyekezett belénk verni, hogy Görgei a magyar nemzet legnagyobb árulóinak egyike. Mivel ez az olvasat bántotta az igazságérzetemet, egy 14 oldalas házidolgozattal igyekeztem eloszlatni a tévhitét. Sikertelenül, de legalább ezt követően hármasnál jobb jegyet sosem kaptam történelemből.

A tárlatot kialakító szakemberek érezhetően mai nyelven és eszközökkel akartak a látogatókhoz szólni. A digitális kor gyermekeire is gondoltak: nemcsak a korabeli Magyarországot ábrázoló és az 1849. júliusi erőviszonyokat, helyőrségeket bemutató gigantikus terepasztal várja őket (egy-egy, kézzel festett ólomfigura 500 katonát jelképez), hanem számos, képi és szöveges információt rejtő érintőképernyő is. De gyanítom, a felpróbálható huszárcsákó szintén népszerű lesz a legfiatalabb korosztályt képviselő látogatók között.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én megjelent számában!