Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MCDC új ciklusa

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. április 27. 20:08

A közelmúltban Zürichben rendezték meg a Többnemzeti Képességfejlesztési Program (Multinational Capability Development Campaign – MCDC) irányító testületének ülését.

1596031011

A rendezvényen a kezdeményezésben részt vevő tizennyolc ország, valamint az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) és a NATO Traszformációs Parancsnokság (NATO Allied Command Transformation – ACT) képviselői is részt vettek. Magyarországot Csombók János ezredes, a Honvéd Vezérkar haderő-tervezési csoportfőnöke, az MCDC irányító testületének tagja képviselte az ülésen.

A megbeszélésen a 2015 és 2020 közötti tervezési időszak 2017-2018-as ciklusának azon projektjeit tekintették át, amelyeket a részt vevő nemzetek és szervezetek előzetesen már javasoltak.

Magyarország két projektben teljes jogú státuszban tervez részt venni, másik kettőben pedig megfigyelőként jeleztük részvételünket.

A Többnemzeti Képességfejlesztési Program számos előnyt jelent a benne részt vevők számára. A költségvetést több nemzet osztja el egymás között, közösen lehet végrehajtani a katonai műveletek teljes körű elemzését, az új eljárások és technikai eszközök fejlesztését, valamint tesztelését.