Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az NFIU-k rendszere a NATO „szeme és füle”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2019. február 19. 9:28

A nemzeti integráló elemek rendszere jelenleg pótolhatatlan a NATO szempontjából, a Magyarországon működő NFIU pedig ezek között is a legjobbak közé tartozik – mondta a honvedelem.hu-nak hazai látogatása alkalmával Slawomir Wojciechowski altábornagy, a NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtestparancsnokságának parancsnoka.

A napokban Magyarországra látogatott Slawomir Wojciechowski altábornagy, a NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtestparancsnokságának (HQ Multinational Corps Northeast – HQ MNC NE) tavaly szeptemberben kinevezett parancsnoka. Az altábornagy Budapesten megbeszéléseket folytatott dr. Böröndi Gábor altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettesével, illetve testközelből is bepillantást nyert a Székesfehérváron települő, magyar NATO Erőket Integráló Elem munkájába Topor István ezredes, parancsnok kalauzolása mellett.

A NATO 2014-es walesi csúcstalálkozóján született meg a döntés, hogy a megváltozott és még mindig alakuló biztonsági környezet miatt összesen nyolc tagállamban nemzetközi katonai parancsnokságként működő szervezetet alakítanak ki. A hidegháború óta nem történt olyan jelentős, a közös védelmet erősítő lépés az észak-atlanti szövetség életében, mint a NFIU-k létrehozása a nyolc tagországban. E katonai szervezetek ugyanakkor nem harcoló, hanem vezetési elemként illeszkednek a szervezet rendszerébe. A hazai elem 2016 nyarára érte el a kezdeti műveleti képességet, amit ugyazon év őszén az aktiválás követett.

1599199046
A honvedelem.hu érdeklődésére Wojciechowski altábornagy úgy fogalmazott: az NFIU-k jelenleg pótolhatatlanok a NATO rendszerében, hiszen a szervezet felsőbb döntéshozatali szintjeinek „szemét és fülét" jelentik. E feladatukat kiválóan el is látják: nemcsak integráló és reprezentatív funkciót töltenek be a szövetségen belül, de létük egyben erős üzenetet is hordoz. A parancsnok ugyanakkor hozzátette: egy efféle rendszeren természetesen mindig akad fejlesztenivaló, ám ezek elsősorban kisebb gyakorlati finomságok. Mint kiemelte, az elmúlt években bebizonyosodott, hogy maga a rendszer jól működik, az eddigi eredmények a szervezetek felállításáról szóló elképzelések helyes voltát igazolják.

Az altábornagy kiemelte: a struktúrában minden nemzet NFIU-ja eltérő szerepet játszik, együttesen azonban az európai NATO-jelenlét szempontjából meghatározó funkciót töltenek be. A szisztémában minden egyes integráló elem elfoglalta a helyét, és ugyan pár szempontból még szükség van arra, hogy jobban megtalálják saját identitásukat, az együttműködés újabb gyakorlatok és egyéb közös tevékenységek révén még tovább erősíthető.

Az Északkeleti Többnemzeti Hadtestparancsnokság és a nemzeti integráló elemek kapcsolatát illetően Wojciechowski altábornagy rámutatott: mivel a térségben igen aktív a NATO, az NFIU-k esetében az eddigi tapasztalatok tükrében gyakran az jelent kisebb nehézségeket, hogy egyszerre kell megfelelniük több elvárásnak és kérésnek is. Mindez a NATO parancsnoki láncolatának jellegéből és az ehhez fűződő szervezeti kultúrából fakad, és ugyan a hadtestparancsnok igyekszik összefogni a különböző szintről érkező igényeket, megkereséseket, az egyes integráló elemekre így is sok munkát ró a feladatok elvégzése. Emellett ráadásul nemzeti szinten is számos szereplővel kell napi kapcsolatban dolgozniuk.

A 2019-es évről szólva az altábornagy azt mondta: az idei esztendőben is folytatódik majd az új struktúra és koncepció gyakorlati tesztelése. A magyar NFIU-ra pedig 2020-ban vár újabb validációs eljárás. „Úgy gondolom, e vonatkozásban nincs szükség a részemről különösebb üzenetekre a magyar szakemberek irányában. Egyfelől folyamatos kapcsolatban vagyunk, másrészt a magyar nemzeti támogató elem az egyik legjobb az NFIU-k között" – szögezte le Slawomir Wojciechowski. Az altábornagy emellett külön kiemelte a személyes kapcsolatok fontosságát a napi működés folyamatában.

Fotó: Tóth László

CímkékNATONFIU