Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az osztrák kapcsolat

Szöveg: Vaszily Judit törzsőrmester |  2013. december 20. 9:37

Az MH Vezetési és Doktrinális Központnál (MH VDK) tett látogatást dr. Walter Wintschalek, az osztrák Nemzetvédelmi Akadémia Nyelvi Intézetének nyelvészeti és terminológiai osztályvezetője.

Walter Wintschalek már az elmúlt évben is részt vett Magyarországon egy szakmai egyeztetésen. Akkor az MH VDK Doktrinális és Szabályzatfejlesztő Osztálya mutatta be, miként épül fel szervezeti struktúrája és tájékoztatást adott a Terminológiai Harmonizációs Testület munkájáról is.

A két ország együttműködését jól példázza, hogy már 2011 óta folyik a közös munka és tapasztalatcsere annak érdekében, hogy a szakterület kölcsönösen fejlődhessen.
A mostani látogatás középpontjában a magyar-osztrák közös munkával készülő kétnyelvű Terminográfia című kiadvány kiadásának előkészítése állt.

1595964643
A látogatás célja a Terminográfia című kiadvány kiadásának előkészítése volt

 

A programba bevonták Fehér Zoltán rendőr alezredest, a Közép-európai Rendőr Akadémia (KERA) osztályvezetője, aki a KERA tevékenységét és a terminológia egységesítésének általuk használt oktatási anyagait mutatta be, valamint felajánlotta segítségét a rendészeti szaknyelv értelmezésében a kiadvány elkészítésekor.

A szakmai program második napján Wéber Mária, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Idegennyelvi és Szaknyelvi Központ német nyelvtanára segítette a szótár kidolgozását. Az MH VDK vállalta, hogy a Terminográfiát 500 szócikkre egészíti ki a magyar katonai szaknyelv szerinti pontos megnevezésekkel és meghatározásokkal. Az NKE ezt követően ülteti át a megnevezéseket német nyelvre.

A Terminográfia kiadványt 2014 júniusában mutatják be Bécsben, a környező országok terminológiusainak részvételével megrendezendő nemzetközi konferencián.

Fotó: MH VDK