Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új évezred legnagyobb szállítási kihívása

Szöveg: Snoj Péter |  2014. április 22. 7:22

A március 12. és április 16. között megtartott Várpalota Challenge 2014 elnevezésű gyakorlat az elmúlt húsz év legnagyobb szállítási kihívásának bizonyult. A Magyar Honvédség szállítási feladatainak rendszerébe Pataki Zsolt alezredes, az MH Katonai Közlekedési Központ parancsnokhelyettese nyújtott bepillantást.

1595970656

Pataki Zsolt alezredes, az MH Katonai Közlekedési Központ parancsnokhelyettese

Hazánk elsősorban befogadó nemzeti támogatást nyújtott a holland vezetésű gyakorlatnak, aminek keretén belül „szinte az összes közlekedési aspektusban részt vettünk, folyamatos volt az együttműködés a hazánkban tartózkodó külföldi egységekkel" – magyarázta Pataki alezredes. A Holland Királyi Hadsereg a vasúti szállítás mellett a közúti, a tengeri és a légi szállítás lehetőségét is igénybe vette.
A személyi állomány legnagyobb részét katonai repülőgépekkel szállították Budapestre.

Pataki Zsolt alezredes elárulta: a közlekedési központ már a gyakorlat előkészítésekor nagy szerepet játszott a szervezésben. A központ közreműködésével a holland fél felvette a kapcsolatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vezetésével, ennek köszönhetően megnyitották az egyébként zárt egyes terminált. Így a katonák érkezése és buszra szállítása gördülékenyen és akadálytalanul zajlott.

1595970656

A hajmáskéri vasútállomásra érkezéstől a kirakodásig a Magyar Honvédség felelőssége volt a szállítmányok épsége

A vasúton érkező eszközök a hajmáskéri vasútállomásra futottak be, ahonnan a központ szakembereinek kíséretében átkerültek a várpalotai gyakorlótérre. Azok a járművek és haditechnikák, amik már nem fértek fel vasúti szerelvényekre, „saját lábon" érkeztek hazánkba, miután tengeri úton Szlovéniába vitték őket.

A gyakorlaton résztvevő Holland Királyi Légierő helikopterei pedig többszöri üzemanyag utántöltéssel szintén önállóan érkeztek meg az MH Pápa Bázisrepülőtérre.

1595970656

A holland légierő KDC-10-es szállító repülőgépe

A megterhelő szervezési, tervezési és végrehajtandó feladatok elvégzése mellett számtalan napi teendő is hárul a katonai közlekedési központ munkatársaira, hiszen a gyakorlat mellett eleget kell tenni a hazai és a missziós igényeknek is.

„Ez volt az utolsó 20 év legnagyobb szállítási feladata" – mondta az alezredes, hozzátéve: a központnál már összeszokott egy olyan állomány – köszönhetően a missziós szerepvállalásoknak és NATO beosztásoknak is – akik mind szakmában, mind az idegen nyelvek terén jól képzettek, és ez  tökéletes csapatmunkát eredményezett.

1595970656

Holland helikopterek az MH Pápa Bázisrepülőtéren

„Az idei holland gyakorlat jó felkészítés számunkra is, hiszen jövőre hazánkban rendezik meg a Capable Logistician 2015 elnevezésű gyakorlatot, ami várhatóan 25 nemzet részvételével zajlik majd" – tette hozzá a parancsnokhelyettes, aki szerint ez a gyakorlat még a Várpalota Challenge-nél is nagyobb logisztikai kihívás lesz.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 9-én megjelenő számában!)

1595970657

A gyakorlótéren megállás nélkül zajlottak a különféle kiképzési foglalkozások

Fotó: Rácz Tünde, MH KKK, archív és a szerző felvételei