Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ütőképes hadsereg létrehozása nem szlogen

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. március 20. 8:02

A hadsereg fejlesztése nem egy szlogen, hanem valóban egy ütőképes haderőt kell létrehozni – mondta Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese március 19-én, kedden a parancsnoki országjárás fővárosi állomásán, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

1599200335
Az altábornagy a konzultációján elmondta, a NATO-hoz való csatlakozás után nem változott a hadsereg felszereltsége, a Honvédelmi Haderőfejlesztési Program ebben változást hoz, így a szervezetet is az igényeknek megfelelően kell átalakítani. „Magyarország egy olyan hadsereget akar felépíteni, amivel képes megvédeni az országot, s ellátni a szövetségesi feladatait" – hangsúlyozta. Ugyanakkor a szükséges technikai fejlesztések mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmi támogatottság erősítésére, erre kiváló eszköz az önkéntes területvédelmi rendszer, amivel ellensúlyozni lehet azt is, hogy a Magyar Honvédség nincs minden megyében jelen. Megemlítette, a magyar hadiipar újraindítása is szorosan összefügg a fejlesztésekkel, hiszen egy ilyen céghálózat nemcsak az egyszeri, de a mindenkori modernizációt támogathatja, ráadásul a nemzetgazdaság teljesítményéhez is hozzájárul.

1599200335
Böröndi Gábor kiemelte: a társadalmi kapcsolattartásra lényegesen nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen a modernizáció megbukik, ha nem sikerül annak céljait, előnyeit megfelelően elfogadtatni. A jövőben szükség lesz a honvédség brandjének kialakítására, ami támogathatja a folyamatos toborzást és a hiányszakmák feltöltését. Az új eszközök (helikopterek, harcjárművek, szállító repülőgépek) új szakértelmet igényelnek, ami előrevetíti, hogy sok katonát kell majd átképezni, hogy ezeket képesek legyenek kezelni vagy karbantartani.

1599200335
A modernizáció mindenre hatással lesz: az ideológiai képzést átveszi a technikai, egyre több lesz az éjszakai gyakorlat, hiszen az éjjellátók tömeges megjelenésével erre is lehetőség lesz, és megjelennek a szimulációk, mert a nagy értékű modern gépek, nagy értékű lőszerrel működnek, így a kiképzés mindinkább a virtuális térbe helyeződik át. A kiberképességet is fejlesztik, s már nemcsak a védekezésre, de a támadásra is hangsúlyt fektetnek; egy kiberakadémiát is létrehoznak Szentendrén – sorolta az altábornagy.

1599200336
Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka a konzultáció előtt tartott feladatszabásában elmondta: a cél, hogy idén legalább 2000 fővel növeljék a tartalékosok létszámát. Ennek érdekében növelni kell a toborzás hatékonyságát, amit például egységes arculat létrehozásával, hatékonyabb kommunikációval lehet elérni. A munkakörülmények javítása és a szemlélet megváltoztatása szintén arra szolgál, hogy erősödjön a toborzás és a honvédség megtartó képessége – tette hozzá.

1599200336
Fotó: Tóth László