Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítésen az operátorok

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy |  2019. március 20. 9:22

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred Pilótanélküli Felderítő Repülő Századának mesteroperátorai tartották meg a SUAV alaptanfolyam szakmai részét a képzésen részt vevők számára.

1599200338
A SUAV (Short-Range Unmanned Aerial Vehicle) alaptanfolyam két hét alapozó elméleti felkészítéssel kezdődött Szolnokon, melyen az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár RAVEN típusú pilóta nélküli repülőgép kezelői is részt vettek. A kurzus március 4-től szakmai típusképzéssel folytatódott Debrecenben, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél, ahol a Pilóta Nélküli Felderítő Repülő Századhoz tervezett állományt képezték ki a SKYLARK I-LE típusú felderítődrón használatának elméletére. A résztvevők március végén vizsgáznak is a tanultakból.

Az alaptanfolyam következő szakaszában a katonák először szimulátoron tesztelik képességeiket és tudásukat. A felszállás nélküli, de valósághű begyakorlást követően, a tavaszi időszak végétől kezdve gyakorlati képzésre is sor kerül, ahol a tanfolyamon részt vevők éles repülési feladatokat hajtanak majd végre. A képzés elvégzését követően a katonák hatósági engedélyt kaphatnak a SKYLARK I-LE eszköz kezelésére, és operátorként helyezkedhetnek el a századnál.

Fotó: a szerző felvételei