Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az úttörő kontingens

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 6. 13:22

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (Provincial Reconstruction Team – MH PRT) tizenharmadik váltásának 2013. márciusi kivonásával lezárul a honvédség afganisztáni szerepvállalásának egyik fejezete. Sorozatunkban az évtizedek óta háborúban álló ázsiai ország újjáépítésében, az élet normalizálásában hét esztendőn keresztül részt vevő magyar kontingensek nehézségekkel, sikerekkel és tragédiákkal övezett történetét mutatjuk be.

1595942720
A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalása 2003-ban kezdődött, amikor a parlament által engedélyezett, maximum ötvenfős, egyéni beosztásokat betöltő „kontingens" megkezdte szolgálatát a NATO ISAF- (International Security Assistance Force – Nemzetközi Biztonsági Együttműködő Erő) missziójában. A magyar katonák a kezdetekben a kabuli ISAF-főparancsnokságon, a többnemzeti dandár német és görög tábori kórházában, a kabuli nemzetközi repülőtéren, Kunduzban, valamint Heratban szolgáltak, majd 2004 áprilisában bekapcsolódtak a Németország vezette kunduzi és Olaszország herati tartományi újjáépítési csoportjainak munkájába is.

2004 újabb mérföldkő: szövetségesi felkérésre ugyanis augusztus elsején megkezdte szolgálatát Kabulban az MH 130 fős könnyűgyalogszázada is. A század a norvég zászlóalj-parancsokság alárendeltségében ténykedett, állomáshelye pedig a Kabul közeli Camp Julien kanadai táborban volt. A könnyűgyalogszázad feladata a fővárosban többek között járőrözés, VIP-kísérés, objektumőrzés, ellenőrző-áteresztő és megfigyelő pontok működtetése volt. A három váltást is megélt könnyűgyalogszázad kiváló teljesítményének elismeréseként, 2006-ban a szövetségesek újabb szerepvállalásként arra kérték Magyarországot, hogy immár vezető nemzetként vegyünk át egy tartományi újjáépítési csoportot.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 12-én, pénteken megjelenő számában!

Címkékrepülőtér