Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Azok után, amit a hazáért tettek, ez a legkevesebb!”

Szöveg: Révész Béla |  2015. július 3. 12:39

Egy siófoki hotel tulajdonosa ingyenes üdülést ajánlott fel két olyan katona családjának, akik életüket vesztették a haza szolgálatában. A kezdeményezéssel új perspektívák nyílhatnak a Magyar Honvédség és a civil társadalom közötti társadalmi kapcsolatokban.

A társadalmi kapcsolatok erősítésének új megközelítése a Honvédelmi Minisztérium felelős államtitkárságának ötlete alapján kezdett formát ölteni. Bár ez még csak az eleje egy hosszú folyamatnak, a visszajelzések máris biztatóak. Az új területek felé nyitás lényege, hogy a civil társadalom gazdasági szereplői gyakorlatban is bekapcsolódjanak az együttműködésbe, így az valóban, kézzelfogható módon is kétirányúvá váljon.

1595996768

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára érdeklődésünkre elmondta: már az új államtitkárság felállításának szükségességét is az az igény indokolta, amely mind a honvédség, mind a civil társadalom részéről megfogalmazódott egy szorosabb együttműködés érdekében. Az így kialakított „partneri" viszony kiválóan működik, és számtalan szegmensből áll. „Folyamatosan keressük az új lehetőségeket, ezek egyike a most útjára indított kezdeményezés, melynek során a honvédség értékrendjével szimpatizáló, amellett kiálló gazdasági és társadalmi szereplőkkel alakítunk ki együttműködést. Így jött létre például néhány hónappal ezelőtt megállapodás egy országos sportszerforgalmazóval, és hamarosan egy távközlési céggel, amelyek szolgáltatásaikat jelentős kedvezménnyel kínálják a Magyar Honvédség tagjainak" – fejtette ki a vezérőrnagy. Kun Szabó István hangsúlyozta: az ilyen jellegű együttműködések kiépítésének alapja a bizalom, valamint az, hogy a partnerek eleve tisztában vannak azzal, hogy egy minden szempontból pozitív, jó ügy érdekében kötnek megállapodás.

A most indult folyamat részét képezi az az ingyenes üdülési lehetőség is, amelyet Zsuga János, a siófoki Európa Hotel tulajdonosa ajánlott fel két olyan többgyerekes családnak, amelynek katonatagja szolgálatteljesítés közben veszítette életét. Kun Szabó István vezérőrnagy kiemelte, hogy külön figyelemmel kísérik az árvák és özvegyek sorsát, s minden segítséget igyekeznek megadni nekik. Amikor ez a szándék a civil társadalom szereplőinek igyekezetével és önzetlen felajánlásával találkozik, az igazolást ad minden addig tett erőfeszítésükre.

1595996768

Zsuga János nem most került kapcsolatba a honvédséggel. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanáraként egyébként is jó kapcsolatot ápol a hadsereg vezetésével. Az elmúlt esztendőkben több együttműködési megállapodást is kötött a honvédséggel, az ő cége volt például az, amelyik felajánlotta segítségét a Petőfi laktanya díszkertjének kialakításához. A mostani üdültetésen egy pillanatig sem gondolkodott. „Mi is keressük a lehetőséget az együttműködésre. Amikor felmerült a lehetőség, hogy két ilyen katona családjának a nyaralásában segíthetünk, azonnal éltünk vele. Azok után, amit a hazáért tettek, ez a legkevesebb" – mondta Zsuga János.

Az első család ezen a héten élvezheti a Balaton-parti hotel vendégszeretetét, a másik augusztusban érkezik az önzetlen felajánlás jóvoltából.

Fotó: archív