Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajszos pilóták segítettek

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. december 3. 7:03

Csatlakozva vadászpilóta kollégáik felhívásához, rákos betegeken segítettek a kecskeméti repülőbázis katonái. Adományt gyűjtöttek a „Bács-Kiskun Megyében a Rák Ellen Alapítvány” részére, valamit bajuszt és szakállt növesztve hívták fel a figyelmet a férfiakra leselkedő daganatos betegségek veszélyeire. Az egy hónapig tartó akció lezárultával, december 1-jén azonban nem mindenki szabadult meg az arcszőrzetétől.

1599196782
A Movember figyelemfelkeltő akcióhoz csatlakozva, bajuszt és szakállt növesztettek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis (MH 59. SZDRB) katonái, valamint jótékonysági gyűjtést szerveztek a rákbetegek kórházi kezelése körülményeinek javítása érdekében. A felajánlásokból befolyt százkilencvenezer forintot és az akcióban részt vett kollégái csoportképét Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka adta át a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központ vezető főorvosának. Dr. Horváth Zsolt az „égiek segítségének" nevezte az alakulat vadászpilótái által kezdeményezett akciót. A kórház orvosigazgatója pedig – akit ugyancsak dr. Horváth Zsoltnak hívnak – emléklappal köszönte meg az alapítvány támogatását.

1599196782
Ugrik tábornok a boríték átadásakor emlékeztetett rá: három évvel ezelőtt Oláh Dániel főhadnagy javasolta, hogy az alakulat katonái ne csak megjelenésükkel, de adománygyűjtéssel is jelezzék csatlakozásukat a nemzetközi kezdeményezéshez, amely a prosztatarák veszélyeire és a férfiak szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételének fontosságára hívja fel a figyelmet. A jótékonysági akcióban részt vettek – csak úgy, mint az elmúlt évben – most is a „Bács-Kiskun Megyében a Rák Ellen Alapítvány" részére ajánlották fel az egy hónap alatt összegyűjtött pénzt. Kollégái segíteni akarásának jellemzésére pedig a bázisparancsnok elmondta: idén egy hölgy pilóta is csatlakozott férfi társai figyelemfelkeltő akciójához – azonban a résztvevőkkel szembeni két elvárás közül, értelemszerűen csupán az egyiket teljesítette. 

1599196783
Ausztráliából indult az a kezdeményezés, amelyhez csatlakozó férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és világszerte megnövesztik bajszukat. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel, figyeljenek oda a problémáikra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon, tegyenek meg mindent az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák megelőzése érdekében. A bajusz tulajdonképpen egy „kitűző", amelyet büszkén visel a tulajdonosa, ahogy a mellrákkampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. A mozgalommal az évek során több százmillió dollárnak megfelelő adományt tudtak gyűjteni a résztvevők.

A „mo" jelentése az ausztrál szlengben a moustache szó rövidítése, ami bajuszt jelent. Ezzel vonták össze az akció hónapjának a nevét: mo+november = Movember

1599196783
Fotó: MH 59. SZDRB és a szerző