Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajtársi főhajtás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. április 4. 12:08

Katonás emlékműsorral hajtott képzeletben fejet az első világháború áldozatai előtt a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület április 3-án, Budapesten, a Stefánia-palotában.

1595969747
A műsor alatt a kivetítőn archív fényképeket láthatott a közönség

A „Nagy Háború" kitörésének századik évfordulója alkalmából megrendezett kultúrműsor bevezetőjeként Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke elmondta: a bajtársi egyesület ilyen módon kíván 2014-ben az elsők között megemlékezni az első világháború áldozatairól és kárvallottairól. Hozzáfűzte: „meg kell erősíteni a békébe vetett hitünket is".

Prof. dr. Szabó Miklós nyugállományú altábornagy, akadémikus, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi rektora megemlékezőbeszédében kiemelte: az első világháborúban tízmillió katona halt meg. Magyarország háborús veszteségei elérték a félmilliót, de még legalább másfél millióan sebesültek meg, és még ennél is többen kerültek hadifogságba.

1595969748
A Stefánia-palota bejárata előtt korhű egyenruhába öltözött hagyományőrző katonák díszőrsége fogadta a vendégeket

„Ez a háború volt az első olyan, ahol nem az emberi erő számított a harc legfontosabb eszközének, hanem sokkal inkább a gépek. Megjelentek többek között a repülőgépek, később a harckocsik, és akkor ismerte meg a világ a pergőtűz fogalmát is. Azért felelősségünk emlékezni a történtekre, azért nem felejthetünk, hogy soha többé ne robbanhasson ki ilyen léptékű emberáldozattal és pusztítással járó háború" – húzta alá dr. Szabó Miklós.

Az emlékműsorban a Balassi Kórus és szólistái az első világháborúhoz, a hazafisághoz és a szülőföld szeretetéhez kötődő kórusművekkel, dalokkal és versekkel idézték fel a világháborús hangulatot. Elhangzott többek között Gyóni Géza Csak egy éjszakára… című, ikonná vált költeménye; bepillantást nyerhettünk a frontokon szenvedő és hazavágyódó katonák életébe, valamint a hátországban maradottak érzelmi világába is.

1595969748
Kun Szabó István dandártábornok elismerését fejezte ki az emlékműsorért a Balassi Bálint Bajtársi Egyesületnek

A műsort követően Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka köszönetet mondott a szervezőknek a méltó megemlékezésért és a jól összeállított, igényes műsorért, majd emléktárgyat adott át a kórusnak.

Az emlékműsort a tervek szerint az idén az ország több pontján is hallhatja majd az érdeklődő közönség.

Fotó: Rácz Tünde