Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz védelmi tárca hazarendelte főképviselőjét a NATO-ból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 4. 11:13

Az orosz védelmi minisztérium konzultációra hazarendelte főképviselőjét a NATO brüsszeli központjából, mivel az atlanti szervezet úgy döntött, hogy az ukrajnai események miatt felfüggesztenek minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködést Oroszországgal. Ezt az orosz tárca helyettes vezetője jelentette be április 3-án, csütörtökön Moszkvában.

Anatolij Antonov hozzátette: bár nem Moszkva döntött úgy, hogy „mesterségesen felfújja" a problémát, nem látnak lehetőséget arra, hogy a NATO-val a szokásos módon folytassák az együttműködést.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes azt is nehezményezte, hogy Anders Fogh Rasmussen, a NATO, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára ismét „szembenállást eredményező kijelentéseket" tett Moszkvával kapcsolatosan.

Antonov közölte, hogy a NATO lépései és a szervezet katonai erejének szerinte nem kiprovokált növelése Kelet-Európában, az orosz határok közvetlen közelében, nem járul hozzá a feszültség csökkenéséhez a régióban.

Anatolij Antonov szerint a NATO-orosz polgári és katonai együttműködés felfüggesztése „lenullázza" az utóbbi évek közös munkájának eredményeit. Azt mondta, hogy a katonai területen való jövőbeni együttműködés során partnereik Oroszország „visszafogására" irányuló gyakorlati lépéseiből fognak kiindulni.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének külügyminiszterei keddi döntésüket azzal indokolták, hogy Oroszország bekebelezte a Krím félsziget. Elítélték Oroszország jogellenes ukrajnai katonai beavatkozását, és azt, hogy Moszkva megsértette Ukrajna szuverenitását, területi épségét. A külügyminiszterek úgy vélték, hogy Oroszország lépése súlyosan ártott az elmúlt két évtizedben kiépített NATO-orosz partnerségi bizalmi viszonynak.

Brüsszel ugyanakkor hajlandó fenntartani a politikai párbeszédet Moszkvával, hogy az ukrajnai válsággal kapcsolatos véleménycsere folyamatos maradjon.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását záró sajtótájékoztatóján úgy vélte, Moszkva arra törekszik, hogy helyreállítsa az orosz befolyási övezetet a volt szovjet térségben. Az atlanti szövetség főtitkára aggódott az ukrán határ menti orosz csapatösszevonások miatt.