Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt éve szövetségben – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 4. 13:04

Magyarország 15 esztendeje tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, a világ legerősebb és legsikeresebb katonai szövetségének.

1595969749
A NATO tagjaként Magyarország kötelességei közé tartozik a globális biztonság megteremtésében, a szabad és biztonságos holnap megalapozásában való részvétel. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter egyebek mellett e gondolatok jegyében emlékezett meg hazánk NATO-csatlakozásának 15. évfordulójáról. Magyarország az elmúlt években a történelem legsikeresebb szövetségének tagjává válva megtanulta, mi is az a NATO, a tagság milyen előnyökkel és kötelezettségekkel jár. Az utóbbi 15 évben a szövetség, s vele együtt Magyarország és a Magyar Honvédség is alkalmazkodott a megváltozott világhoz, a műveletek során a magyar katonák számos tapasztalatra, képességre tettek szert.

Hazánkat – hét év együttműködést és felkészülést követően – 1997. július 8-án, a szövetség madridi csúcstalálkozóján hívták meg a csatlakozási tárgyalásokra. Végül 1999. március 12-én lettünk a NATO teljes jogú tagjai, és alig néhány nap múltán sor került az első jelentős szövetségesi szerepvállalásunkra is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 11-én, pénteken megjelenő számában!)