Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajtársi találkozó Szabadszálláson

Szöveg: Gulyás Sándor - Galambos Sándor |  2018. július 22. 16:33

A Szabadszállási Városi Napokhoz kapcsolódva, közel kétszáz egykori katona részvételével szervezte meg a XIV. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozót a helyi Honvéd Nyugdíjas Klub. A nyugállományú katonák közösségének az önkormányzat zászlót, a klub elnökének, Farkas Zoltán nyugállományú alezredesnek pedig a Szabadszállás Városáért kitüntető címet adományozta.

Az egykor a városban települt MH Alföldi Kiképző Központ csapatzászlajának másolatát adományozta az idei bajtársi találkozó alkalmával a Honvéd Nyugdíjas Klub részére Szabadszállás önkormányzata. A zászló eredetijét az alakulat felszámolása után a klub emlékszobájában, később a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben őrizték. Tavaly viszont központi gyűjteménybe került, a másolat HM Hadtörténeti ­Intézet és Múzeum hozzájárulásával és az önkormányzat anyagi támogatásával készült el. A másolat átvételekor Farkas Zoltán nyugállományú alezredes, a bajtársi találkozó szervező klub elnöke hangsúlyozta: ez a zászló a helyőrségben valaha állomásozott összes katonai alakulatnak emlékét őrzi majd. 

1599190838

Az ünnepségen Horváth Balázs nyugállományú ezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub hagyományőrző csoportjának vezetője emlékezett meg a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójáról, majd dr. Báldy Zoltán polgármester a katonai hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta. Beszédében kiemelte: bár Szabadszálláson megszűnt a honvédség, azonban az itt szolgált katonák szakmaiságukkal, elhivatottságukkal beírták a nevüket a város történelmébe. A katonai hagyományok méltó őrzői a nyugállományú katomnák, akik rendezvényeikkel és a helyőrségi gyűjtemény létrehozásával is öregbítik a település hírnevét. Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka pedig az ünnepi rendezvényen a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program céljáról és a fejlesztés ütemtervéről tájékoztatta a találkozó résztvevőit.

1599190839

A bajtársi találkozó hivatalos részének zárásaként a résztvevők megkoszorúzták a Bercsényi úti temetőben lévő kopjafákat, elhelyezték a kegyelet virágait a Mátyás király téri emlékparkban, majd megtekintették a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményt.

Ugyancsak a Szabadszállási Városi Napokhoz kapcsolódva rendezte meg a nyugállományúak klubja az egykor katonák alapította Barátok FC fennállásának 30. évfordulója alkalmából meghirdetett kispályás labdarúgó tornáját. A hat csapat részvételével lebonyolított verseny remek hangulatban zajlott, hiszen a már Szabadszállásra „haza járó" izsáki és a hetényegyházai katonacsapatok mellett a további négy gárdát a volt Barátok FC tagjai, barátaik és családtagjaik alkotják. (Barátok FIRST: az alapító tagok, Barátok SECOND: a csapathoz később csatlakozók, Barátok LIVE: hetente összejönnek focizni, Barátok YOUTH: az alapító tagok gyermekei, unokái és a fiatalok barátai). A játékosok életkora 12 évtől a 62 évig terjedt, volt, aki az unokájával „volt kénytelen" szembenézni a pályán.

1599190839

Az embert próbáló melegben, hivatásos játékvezetők irányításával lejátszott bajnokságot a Hetényi darazsak (MH Anyagellátó Raktárbázis) csapata nyerte. Második helyen a Barátok FIRST végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére pedig az Izsáki vegyes fantázianevet viselő gárda tagjai állhattak fel. Hat találattal a torna gólkirálya Illés László (Barátok FIRST) lett, a legjobb kapus címet Andó István (Hetényi darazsak), a legjobb mezőnyjátékos címet pedig Tóth Attila a (Barátok LIVE) érdemelték ki.

1599190839

Fotó: Gulyás Sándor