Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bár egyenruháink különböznek, a célunk ugyanaz”

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. november 22. 7:21

A Belügyi Tudományos Tanács és a Rendőrség szervezésében, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ közreműködésével rendezték meg a hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók kétnapos szakmai konferenciáját november 21-én és 22-én, a Magyar Tudományos Akadémián és a Duna Palotában. A tudományos tanácskozás fővédnökei dr. Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Simicskó István honvédelmi miniszter voltak.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett konferencia-sorozat küldetése, hogy a honvédelmi és rendvédelmi szervek személyi állománya és az egészségmegőrzésben részt vevő szakemberek lehetőséget kapjanak tudományos tevékenységük eredményeinek közös számbavételére, szakmai ismereteik bővítésére és személyes kapcsolataik erősítésére.

1596041503

A tudományos tanácskozás ünnepélyes megnyitóján dr. Pozsgai Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes mondott beszédet, majd Kun Szabó István vezérőrnagy köszöntötte a konferencia résztvevőit: „Bár az egyenruháink különböznek, feladataink középpontjában mégis ugyanazok a célok állnak: egyfelől, a magyar állampolgárok minden irányú védelme, másfelől a saját emberi erőforrásaink megóvása" – mondta az MH Egészségügyi Központ parancsnoka. Beszédében kitért a közel százhúsz éves múltra visszatekintő Honvédkórház betegellátási rendszerére, az évek óta sikeresen működő Honvéd Testalkati Programra és az Egészségügyi Központ jövőbeli terveire. „Kiemelt célkitűzésünk, hogy a jövőben a Magyar Honvédség minden katonája rendelkezzen alapszintű életmentési ismeretekkel, ehhez kapcsolódóan fontosnak látjuk egy újraélesztési program kidolgozását és bevezetését" – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

1596041503

A tudományos konferencia megnyitóját követően a plenáris ülés előadásaival vette kezdetét a szakmai program. A résztvevők – többek között – olyan szaktekintélyek prezentációját hallgathatták meg, mint prof. dr. Freund Tamás és prof. dr. Kosztolányi György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai, prof. dr. Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, prof. dr. Büki András, az MTA doktora és dr. habil. Szakács Zoltán PhD orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

1596041503

Az előadók a társadalmat közvetlenül érintő civilizációs agybetegségek, stressz, agresszió, függőségek, kóros alvás, kiégés, bűnelkövetés és az ezekkel összefüggő problémák, közöttük a mindenkit megrázó katasztrófaesetek analizálására fókuszáltak. Mindemellett arra keresték a választ, hogy a tudomány és a klinikai tapasztalatok miként segíthetik a megelőzést és az elkerülhetetlen problémákkal való megküzdést.
A kétnapos tudományos konferencián a felölelt témák – egyebek mellett – kitértek a teljesítménynövelés és a teljesítménykövetés innovatív lehetőségeire, a mesterséges intelligencia szerepére, a stroke betegség típusaira és kezelésükre, valamint a bűnelkövetők pszichológiai diagnosztikájára.

1596041504

Fotó: Tóth László