Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejezetlen múlt – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 17. 17:04

Huszonöt éves a magyarországi hadisírgondozás újkori története, hiszen éppen negyedszázada, 1993-ban kezdte meg működését az ezzel a feladattal a rendszerváltozás után hivatalos keretek között először foglalkozó szervezet, a Honvéd Hagyományőrző Iroda.

1599188949
A hadisírgondozás magyarországi újraindításának története összeforrott Erdős László ezredes nevével, aki a rendszerváltozás környékén – mint a Tolna Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka – kezdte el kutatni Tolna megye katonasírjait, emlékhelyeit. Az 1993-ban megalakult Honvéd Hagyományőrző Irodának is ő lett az első vezetője.

A későbbiekben sokáig keresték a hadisírgondozás helyét és szerepét az államigazgatás struktúrájában, az ezzel foglalkozó szervezet számos névváltozáson és átalakuláson ment keresztül. Napjainkban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) keretein belül működik, Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (KEHI) néven, Horváth Lajos irányításával.

Jelenlegi formájában a KEHI 2016 novemberétől tevékenykedik, 2017 tavaszán költözött át a Honvédelmi Minisztériumból a HM HIM-be. Állományát tizenhat munkatárs alkotja.

Az igazgatóság két osztályból áll, az egyik a hazai, a másik pedig a határon túli hadisírokat kezeli. A külföldi helyszínek közül az egykori első világháborús olasz front, illetve a keleti hadszíntér – ahol magyar szempontból mindkét világégés során súlyos harcok dúltak – bír kiemelt jelentőséggel.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 15-én megjelent számában!