Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a kutatómunka a nyíregyházi Hősök temetőjében

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. július 3. 16:14

A napokban befejeződött a tavaly megkezdett kutatómunka a nyíregyházi Hősök temetőjében, a második  világháborús hősi halottak sírhelyeinél.

https://www.facebook.com/hadisirgondozas/
1599205071
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai – még tavaly novemberben –  a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (VDK) magyarországi megbízottjával, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős szaktisztjével, illetve tartalékos katonáival együttműködve kezdték meg a munkát a temetőben.

1599205071

A kutatás ekkor sajnos eredménytelenül zárult, ezért az MH KIKNYP kezdeményezte, hogy a szemtanúk keresése céljából jelentessenek meg egy felhívást a helyi napilapban. Az e felhívásra érkezett válasz alapján a kutatást idén márciusban folytatták a temető nyugati végében. A második világháborúban eltemetettek földi maradványaira azonban itt sem bukkantak. A hadisírgondozó szakemberek számára ekkor – a kerítés tövében végzett feltárás során – már egyértelművé vált, hogy a betemetések a temetővel szomszédos, Derkovits utca mentén található lakóingatlanok területén is folytatónak.

1599205071

A feltárást júniusban folytatták, aminek eredményeként 12 magyar és 9 német katona földi maradványai kerültek elő. Sajnos a magyar katonák azonosítása – az azonossági jegytok hiánya miatt – nem volt lehetséges.

A feltárások során előkerült magyar katonák újratemetéséről a HM HIM Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai a későbbiekben gondoskodnak.

1599205072

Fotó: Magyar hadisírgondozás facebook oldal