Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béke kell Európának és a világnak

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. szeptember 18. 9:08

„Közép-Európa jelentősége az utóbbi időben felértékelődött, és a NATO mindenki előtt világossá teszi majd, hogy a régió biztonságos hely” – mondta Hende Csaba szeptember 17-én Budapesten, a lengyel menekültek Magyarországra érkezésének 75. évfordulója alkalmából.

1595979059

Az óbudai Katyni Mártírok Parkjában emlékeztek meg a lengyel történelem tragikus évfordulójáról, szeptember 17-éről: 1939-ben ezen a napon érte a Molotov−Ribbentrop paktum alapján szovjet agresszió Lengyelországot. Beszédében a téren felállított emlékmű előtt Hende Csaba úgy fogalmazott: Katyn annak a közös közép-európai múltnak a része, amelyet a térséget felosztó két nemzetközi diktatúra, a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus terrorrendszerének támadása hozott létre. Olyan zsarnokoké, mint Hitler és Sztálin, illetve Molotov és Ribbentrop, akik „vették maguknak a bátorságot, hogy Isten helyett döntsenek emberek életéről és haláláról".

1595979059

A magyar−lengyel kapcsolatokról Hende Csaba azt mondta: a két nép barát volt a 20. század minden viharában és bajában, és ha emlékszünk e közös múltra, a jövőnk is közös. „A történelmi tapasztalat azt mutatja: nem lehet szabad Magyarország, ha nem szabad Lengyelország. Nem lehet szabad sem Lengyelország, sem Magyarország, ha nem szabad Közép-Európa. Nem lehet boldog Közép-Európa, ha a szomszédban egy nagyhatalmi játszma nyomán háború dúl" − szögezte le a miniszter. Béke kell Európának és a világnak: méltó, egymást tisztelő, egymás jogos érdekeit méltányoló, kölcsönös előnyökön felépülő kapcsolatokra van szükség, amelyek egyként szolgálják minden nemzet szabadságának ügyét és a térségben élő minden ember életét.

1595979060

Mint rámutatott, katonai szövetségünk, a NATO mindenki előtt világossá teszi, hogy Közép-Európa biztonságos hely. A szövetség minden közép-európai ember, illetve a térség sorsát szimpátiával figyelő barátaink mellett azokkal is meg fogja értetni ezt, akik még a 20. század rettenetes tapasztalatai után és ellenére is úgy gondolják, hogy a határokat fegyveres úton kell megváltoztatni.

1595979060

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete szintén méltatta a két nemzet történelmi hagyományokon alapuló barátságát. „Nem feledjük, hogy már a szovjet agresszió másnapján megnyíltak a magyar határok a lengyel menekültek tízezrei előtt" − mondta.

1595979060

A megemlékezésen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a III. kerület országgyűlési képviselője, illetve Bús Balázs, Óbuda polgármestere is. A Magyar Honvédség több tagja mellett a katonai attasétestület tagjai is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.

1595979060

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária