Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benzinkúton gyulladt ki egy teherautó

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. november 23. 8:52

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred üzemanyagtöltő állomásán egy tankolásra váró honvédségi tehergépjárműben műszaki hiba következtében tűz keletkezett. A gyorsan terjedő lángokat ugyan a helyszínre érkező tűzoltó egységek közreműködésével sikerült megfékezni, de több személyi sérülés is történt – e sajnálatos esemény szerencsére csupán egy fiktív katasztrófahelyzet módszertani jellegű bemutatását szolgálta, lehetőséget teremtve a győri katonáknak a hasonló helyzetekre való felkészülésre.

1595963418

Göncz istván őrnagy ismertette a Belső Védelmi Terv tartalmát

Az ezred biztonságtechnikai főnöksége által szervezett gyakorlás a laktanya Művelődési Otthonában tartott elméleti oktatással vette kezdetét. Göncz István őrnagy ismertette a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, vagy más rendkívüli esemény bekövetkezése esetére vonatkozó rendszabályok kezeléséről szóló Belső Védelmi Terv tartalmát, kitért a laktanya veszélyforrásaira, a rakétákkal, lőszerekkel és az üzemanyag-tárolással kapcsolatos esetleges balesetek jellegére, azok bekövetkezésének valószínűségére, majd a biztonságtechnikai főnök megnevezte a katasztrófahelyzet kezelésébe bevonható erőket, illetve részletesen taglalta az ilyen esetekben elvárt tevékenységi formákat is.

A veszélyhelyzetek elkerülése céljából elengedhetetlen, hogy mindenki teljes mértékben ismerje a beosztásához kapcsolódó biztonsági rendszabályokat, a rábízott eszközök üzemeltetési utasítását és betartsa a munka- tűz- és környezetvédelmi előírásokat, hiszen már egy kis mulasztás is nagy kárhoz vezethet. Ha pedig megtörténik a baj, haladéktalanul meg kell kezdeni az élet- és vagyonmentést, megőrizve a hidegvért és kerülve a pánikkeltést. A krízishelyzetben végzett összehangolt cselekvéshez viszont szükséges, hogy minden katona tudja a feladatát és az ilyenkor alkalmazandó speciális eljárásrendet, amelyet az elméleti oktatást követő gyakorlati foglalkozás volt hivatott szemléltetni.

1595963418

Katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlat a győri alakulatnál

A laktanya üzemanyagtöltő állomásán Szedlák József százados, megbízott tűzvédelmi tiszt irányította a veszély- és kárelhárítás modellezését, melyet megtekintett Balogh Miklós ezredes, a Magyar Honvédség Veszélyesanyag-felügyeleti és Tűzvédelmi Hatósági Igazgatóság igazgatója is. A katasztrófahelyzet demonstrálása révén a skarlátpiros barettsapkás honvédek megismerkedhettek a tűzoltás és a sérültek mentése során ellátandó feladatokkal, az eset riasztási rendjével, a szabályos jelentés módjával, valamint megtudhatták, hogy a helyszínre érkező mentők, és tűzoltók munkáját, hogyan lehet a leghatékonyabban segíteni.

A gyakorlat végén Kovács Ferenc ezredes megköszönte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködését, majd az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka az alakulat katonáihoz intézett szavaiban hangsúlyozta: természetesen balesetek, veszély- és katasztrófahelyzetek előfordulását még a legnagyobb körültekintés ellenére sem lehet teljesen kizárni. Ennek ellenére mindent meg kell tenni, hogy senkit ne érjen felkészületlenül egy ilyen esemény.

1595963418

Kovács Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka