Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beszélgetve nyugtatta le a fegyveres férfit

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. október 29. 12:04

Pisztollyal hadonászó utast csillapított le egy menetrend szerint közlekedő távolsági buszon a napokban Mag István tizedes. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában szerelőként dolgozó katona lélekjelenlétének köszönhetően senki nem sérült meg. Az agresszív férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást a rendőrök.

Mag István tizedes higgadtságának, megfontoltságának és kiváló helyzetfelismerő képességének köszönhető, hogy október 5-én senki nem sérült meg a Szegedről Hódmezővásárhelyre közlekedő zsúfolt autóbuszon: az egyik utas pisztolyt fogott a mellette ülő huszonéves hölgyre!

Szenti Szabolcs százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: az ötvenéves T. József azért „borult ki", mert a zsúfolt járaton nem volt két egymás melletti szabad hely, így nem tudott a barátnője mellé ülni. Felszólította a mellette helyet foglaló fiatal lányt, hogy adja át a helyét, de a lány ezt nem hallotta, mert fülhallgatóval zenét hallgatott. Másodszorra már erélyesebben követelte a helycserét, de a lány erre sem reagált. Ekkor kapta elő a pisztolyt.

1595962209

Mag tizedes és a felesége ugyanabban a sorban ültek, csak a közlekedő folyosó választotta el őket a dühöngő férfitől. Szegedről, hétvégi bevásárlásról mentek haza. A gyerekek, az ötéves Ákos és kilencéves bátyja, Gergő most nem voltak velük, a nagymama vigyázott rájuk. A férfi Algyő előtt kezdett hadonászni a pisztolyával. Amikor ezt a mellette ülő lány meglátta, nagyon megrémült és azonnal átadta a helyét a hőzöngő utas barátnőjének, a közelben ülők pedig inkább leszálltak a faluban és megvárták a következő járatot.

Mag tizedes felesége is előrébb ült pár sorral, de az Afganisztánt megjárt 44 éves szerződéses katona a dühös utas mellett akart maradni. Nem akarta erőszakkal elvenni a pisztolyát, mert tudta, hogy a fegyver véletlenül is elsülhet, ami egy zsúfolt buszon beláthatatlan következményekkel járna. Inkább szóba elegyedett vele, próbálta nyugtatni.

Miközben semleges dolgokról beszélgettek, Mag tizedes azon gondolkodott, hogyan tudná a történtekről értesíteni a rendőrséget. Eldöntötte: ezt a férfit nem szabad pisztollyal a zsebében emberek közé engedni. Ha már azért fegyvert ránt, hogy a barátnője nem tud mellé ülni, mit csinál majd egy ennél nagyobb konfliktushelyzetben? Végül megtalálta a megoldást, hogyan tudná az illető éberségét kijátszani. Amikor úgy érezte, hogy a férfi lenyugodott, megkérdezte tőle, hogy a busz megáll-e a hódmezővásárhelyi vasútállomáson – mire az rávágta, hogy igen. Egy másik utas viszont állította, hogy nem. Kézenfekvő volt, hogy ezek után a buszvezetőnél kell „érdeklődni". A rendőröket a sofőr értesítette, a hódmezővásárhelyi kapitányság járőrei a következő megállóban már várták a buszt.

1595962209

Huszár Ferenc alezredesnek, a hódmezővásárhelyi laktanya törzsfőnökének hétfőn, szolgálati úton jelentették a történteket. Megítélése szerint Mag tizedes helyesen cselekedett, higgadtan, nyugodtan és szakszerűen kezelte az esetet. Természetesen azonnal felvették a kapcsolatot a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival, a Volán vállalat vezetősége pedig megköszönte, hogy a katona átgondolt, határozott cselekedetét, amelynek köszönhetően a többi utas biztonságban hazaérhetett. Azonnali tényközlő jelentésében Huszár alezredes rendkívüli helytállásnak minősítette Mag tizedes cselekedetét.

A Csongrád megyei főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint T. József fegyvere gázpisztoly volt. A férfi ellenszegült az intézkedésnek, ezért megbilincselve szállították el. Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene büntetőeljárást.


Fotó: archív