Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Betelik a létszám

Szöveg: Révész Béla |  2017. november 3. 15:29

Szinte valamennyi olyan státuszát feltöltötte a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, amelyet önkéntes műveleti tartalékosoknak tartottak fenn. A tartalékos katonáknak dr. Besenyő János ezredes, a Kutatóhely vezetője mutatta be az ott folyó munkát a Honvédelmi Minisztériumban.

1596040836

Sikertörténetként is felfogható a tartalékos rendszeren belül a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) helyfeltöltöttsége. Mint azt Besenyő János ezredes, a Kutatóhely vezetője a november 3-án tartott ismertető és adminisztrációs eligazításon a tartalékos katonák előtt elmondta, a kutatóhely jelenlegi 19 főállású és 23 külsős szakértője mellett immár 42 önkéntes műveleti tartalékos is erősíti a tudományos munkát a Honvéd Vezérkar speciális elemzőcsoportjában. Az ezredes hangsúlyozta: olyanokra esett a választásuk, akik a Kutatóhely tevékenységével kapcsolatos szakterületeken tudományos vagy katonai múltjuk révén otthonosan mozognak.

1596040836

A Honvédelmi Minisztériumban tartott tájékoztatón Besenyő ezredes a Kutatóhely tevékenységét és feladatrendszerét ismertette a beosztásukat ott megkezdő tartalékos katonákkal. Mint mondta, a HVK TKH 2014-es megalakulásakor szigorú tudományos és kutatói kritériumok alapján szerveződött, amelyek meghatározták többek között a közreműködő szakértők, a gyakornokok, a PhD-képzésben részt vevők, valamint a tudományos publikációk számát. „Minden feltételnek megfeleltünk, sőt, túl is teljesítettük azt. Munkánk komolyságát és elfogadottságát jelzi, hogy jelenleg a Magyar Honvédség egyetlen olyan kutatóhelye vagyunk, amely főállású státuszokkal rendelkezik. Köteteinket – amelyekből 29 jelent meg eddig − és szakmai publikációinkat hazai egyetemeken és a szövetséges tagországokban is használják, hivatkoznak rájuk. Az önök részvételével várhatóan szélesedik és még hatékonyabban működik majd a tudományos kutatási területünk" – mondta az ezredes.

1596040836

A HVK TKH vezetője ismertetőjében felhívta a figyelmet a Kutatóhely elsődleges céljára: olyan tudományos megalapozottsággal írt elemzések és prognózisok készítése, amelyek megkönnyítik a döntéshozók, így a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök munkáját. Rámutatott, hogy a Kutatóhely munkája a Honvéd Vezérkar alárendelt szervezeteinek rendeltetésével és működésével kapcsolatos feladatokat is segíti, ezen túl pedig koordinálja, támogatja és összefogja a honvédség tudományos és szakmai kutatóhelyeinek működését, azok eredményeit pedig rendelkezésre álló eszközeivel hasznosítja. Az ezredes kiemelte: a HVK TKH óriási hangsúlyt fektet az együttműködésre a tudományos szakmai élet képviselőivel, ennek eredményeképpen már 16 hazai és 4 külföldi kutatóközponttal írhattak alá együttműködési megállapodást.

A folyamatosan bővülő létszám új kutatási területeket is jelent a Kutatóhely számára. Újdonságként hangzott el a tájékoztatón, hogy a közeljövőben három speciális kutatócsoport is megkezdi működését a HVK TKH-n belül: a terrorellenes, az alkalmazott szociálpszichológia, valamint a regionális tanulmányok kutatócsoport.

1596040836

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária