Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beváltotta a reményeket a hadkiegeszites.hu honlap

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. november 19. 10:06

Tavaly ősszel a takarékosság jegyében jó néhány változás történt a Magyar Honvédség szervezetében. Ezek egyike volt a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) létrehozása.

A parancsnokságra az utóbbi hetekben elsősorban az önkéntes tartalékos rendszer miatt irányult fokozott médiafigyelem, pedig e szisztéma működtetése csak az MH HKNYP sokrétű tevékenységének egyik szeletét jelenti. Az elmúlt hónapokban már több összeállításban is bemutattuk a szervezet munkáját, ám még így sem fedtük le teljesen azt a palettát, amelyben az MH HKNYP állománya érintett.

1595944860

A bélyegzők, személyi pecsétnyomók használata egy katonai szervezetben az olyannyira mindennapi tevékenységek közé tartozik, hogy az ember bele sem gondol, honnan kerül a keze alá az adott tárgy. E terület szintén az MH HKNYP feladatkörébe tartozik, irányítása – a klasszikus feladatrendszer, vagyis a törzs vezetése és irányítása mellett, amit a szolgálati szabályzat előír − a törzsfőnök feladata. „Ezek a bélyegzők alapvetően gumi alapanyagból készülnek, kopnak, elhasználódnak, leszakadnak a házról, az önfestékező házak párnája felgyűrődik, sérül" − mondja Bendes István mérnök alezredes, törzsfőnök. „Létezik egy HM-utasítás, amely az ellátást szabályozza. Minden katonai szervezetnek van egy megállapított normája, amelyben felsorolják az adott alakulatnál rendszeresített hivatalos bélyegzőket, ezek alapul vételével történik az ellátás, ezek alapján végezzük el a munkát. Ebbe a gyártás, a csere egyaránt beletartozik, méghozzá országos hatáskörben."

A munka méretéről akkor kaphatunk igazi képet, ha eláruljuk, milyen nagyságrendben zajlik a bélyegzők és a személyi pecsétnyomók gyártása. „A pecsétnyomók esetében a személyi állomány létszámának megfelelő számú eszköznek kell rendelkezésre állnia 10 százalékos rátartással, hiszen tartalékra mindig szükség van. A kiadott hivatalos bélyegzők száma mintegy 4500 darab, valamint 18 400 darab személyi pecsétnyomó található a katonai szervezeteknél. Az elhasználódott bélyegzők selejtítése, azok kezelése, tárolása, illetve megsemmisítése szintén a parancsnokság feladata."

1595944860

Bendes István szintén fontos tevékenységként emeli ki a szervezet megalakulásával párhuzamosan megújult  hadkiegeszites.hu honlap üzemeltetését. A portál különös jelentőségre tett szert az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásával, hiszen ezres nagyságrendű azok száma, akik napi rendszerességgel kereshetik fel a szükséges információkért a felületet. „Igyekszünk minden olyan információt feltenni az oldalra, ami a potenciális ügyfeleknek megfelelő és szükséges, akár szerződéses katona az illető, akár önkéntes tartalékos. Itt találhatók meg elektronikus formátumban és letölthetőek a szükséges igazolások, formanyomtatványok is."

Az MH HKNYP törzsfőnöke szerint a weboldal beváltotta az előzetesen hozzá fűzött reményeket. „Átment a köztudatba, hogy létezik egy ilyen honlap, és ennek megfelelően nagyon sokan használják is. Mi pedig fokozottan törekszünk rá, hogy minél gyakrabban frissüljön, még gyorsabb legyen. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó weblap – persze mindenen lehet mindig fejleszteni és újítani. Szeretném megemlíteni, hogy a közeljövőben teljesen megújul a honlapunk. Egy modernebb, fiatalosabb designt kap, és ami még fontosabb: korlátlan mennyiségű adatot tudunk majd elhelyezni a weblapon. Ez a formátum ráadásul biztos, hogy célba ér, hiszen tartalma miatt rengeteg hasznos információ áll rendelkezésre minden korosztály számára."