Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolgár múzeumi delegáció a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2017. május 25. 11:37

A Bolgár Nemzeti Hadtörténeti Múzeum háromfős küldöttsége május 23–26. között szakmai látogatáson tartózkodik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM). A dr. Daniela Tzankova-Gancheva főigazgatóhelyettes asszony által vezetett delegációt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka fogadta.

1596032772

A szakmai program részeként a delegáció tagjai megismerkedtek a HM HIM szervezeti felépítésével, gyűjteményeivel, kiállításaival, valamint – a megbeszélések keretében – együttműködési keretszerződést írtak alá, ami a jövőben lehetővé teszi a két intézmény számára a közös kutatási és kiállítási projektekben való részvételt.

A közel egy időben (1916-ban, illetve 1918-ban) alapított múzeumok együttműködése a két világháború közötti időszakra vezethető vissza. Érdekes egybeesés, hogy mindkét közgyűjtemény éppen 80 éve, 1937 májusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az intézmények között kialakult aktív szakmai kapcsolatnak köszönhetően a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményei már az 1930-as évek elején értékes, az első világháborús fegyverbarátságot jelképező bolgár hadtörténelmi vonatkozású műtárgyakkal gyarapodtak. A két ország hadtörténetének kapcsolódási pontjai az együttműködés számos lehetőségét nyújtják a jövőben.

1596032772

Fotó: Szikits Péter