Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombát találtak a bányában

Szöveg: Szűcs László |  2014. január 28. 9:41

A negyedik héten, azaz január 20–26. között 29 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. Ezek közül a szakembereknek tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 94 bejelentést kaptak.

Január 23-án Újlengyelből telefonáltak a tűzszerészügyeletre, hogy a Kossuth Lajos utcában, egy lakóháztól mindössze harminc méterre, földmunkák közben, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Szabó Tamás főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 125 milliméteres repeszromboló gránát került elő, ami azonban szállítható állapotban volt, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Ugyanezen a napon Nagytarcsán is akadt dolga a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőrnek: a Kling-bányában egy FAB-250-es típusú, szovjet gyártmányú bomba került elő, amit a tűzszerészek – a hatástalanítást követően – a központi gyűjtőbe szállítottak.

Január 24-én Abonyból kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Vasút utcában, az Abonyi Lajos Múzeumban egy RG-42-es típusú kézigránátot találtak, mégpedig egy műtárgyként kiállított fában. A robbanószerkezetet a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

1595966203
Az abonyi múzeumban egy kiállított tárgyban találtak gránátot a tűzszerészek

Fotó: MH 1. HTHE

Címkéktűzszerész