Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyes afgán fegyveresek szabadon engedése ellen tiltakozik az amerikai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 28. 10:44

Az amerikai hadsereg képviselői január 27-én, hétfőn hevesen tiltakoztak az ellen, hogy értesülésük szerint az afgán hatóságok elrendelték 37 „veszélyes lázadó” szabadon engedését.

Az illetékes afgán hatóság (ARB) „olyan veszélyes felkelőket enged vissza a társadalomba, akiknek kezéhez afgán vér tapad" – közölte hétfőn Kabulban az amerikai hadsereg.

A bagrámi börtönben fogva tartott 37 férfi közül több is részt vett afgán és külföldi biztonsági erők elleni merényletekben és támadásokban.

Az afgán hatóságok egyelőre nem erősítették meg az amerikaiak félelmét képező rendelkezést, igaz, a kabuli kormány mintegy három héttel ezelőtt jelezte, hogy 88, vitatottan fogva tartott rab közül 72-t szabadlábra helyez, mivel esetükben nem találtak bizonyítékot „terrorista tevékenységre", illetve arra sem, hogy tálibokkal állnának kapcsolatban. Az afgán hatóságok korábban azt is elmondták, hogy Washington nem terjesztett Kabul elé terhelő bizonyítékokat a szóban forgó 88 őrizetes ellen, amit az amerikai katonák hétfőn újfent cáfoltak.

„Az Egyesült Államok részletes információkat és bizonyítékokat bocsátott Kabul rendelkezésére mind a 88 fogoly esetében" – hangoztatta az amerikai hadsereg.

Az őrizetesekkel kapcsolatos vita újabb teherként nehezedik a Washington és Kabul közötti, amúgy is feszült viszonyra. Hamid Karzai afgán elnök már hetek óta vonakodik attól, hogy aláírja Washingtonnal azt a biztonsági megállapodást, amely a 2014 utáni afganisztáni nemzetközi katonai jelenlét előfeltétele.