Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség üzemanyag monitoring rendszere egyedülálló a NATO-ban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 28. 11:47

Okkal lehet büszke a Magyar Honvédség a már több éve működő Üzemanyag Monitoring Rendszerére (ÜMR), amelyet tavaly, a franciaországi Chalon-sur-Saone-ban tartott NATO Petroleum Handling Equipment Working Group (NATO PHEWG, azaz NATO Üzemanyag-technikai Eszköz Munkacsoport) találkozón mutattak be. Mint kiderült, sehol máshol nincs olyan zárt rendszerű, megbízható és könnyen kezelhető üzemanyag-ellátó monitoring rendszer, mint a Magyar Honvédségben.

Nagy érdeklődés övezte a Magyar Honvédség üzemanyag monitoring rendszerét (ÜMR) kiépítő cég termékbemutatóját a franciaországi rendezvényen. Maga az ÜMR egyébként egy olyan, teljesen zárt üzemanyag ellenőrző, nyilvántartó és elszámoló rendszer, amely lehetővé teszi a különböző típusú hajtóanyagok felhasználásának nyomon követését, mind a töltőállomásokon, mind a töltőgépjárműveken.

1595966204
A magyar rendszer egyedülálló a NATO-ban

A bemutatót követően a résztvevők, azaz a tagállamok üzemanyag-technikai eszköz biztosításáért felelős szakemberei, egyhangúan elismerően nyilatkoztak a magyar rendszer komplexitásáról. Elmondásuk szerint, számukra eddig ismeretlen volt ez a sokrétűen felhasználható, zárt rendszerű technológia, amely lehetővé teszi a különböző ellátási és döntési szintű üzemanyag-logisztikai tervezést.

A magyar előadáson résztvevő külföldi szakemberek hangsúlyozták, hogy az általuk használt szisztémák jelentősen elmaradnak a Magyar Honvédségnél működő rendszertől.
Nagyra értékelték a konstrukció katonai alkalmazhatóságát.

A rendszer nemcsak a hajtóanyag mennyiségek tervezhetőségével jár élen, hanem a pénzügyi területet is képes ellátni megfelelő, hiteles adatokkal, ami az elszámoláshoz nélkülözhetetlen. A bemutatót tartó cég rámutatott arra, hogy milyen egyszerűvé és gyorssá lehetne tenni a felhasznált hajtóanyag bizonylatolását akár többnemzeti gyakorlatok, műveletek során is.

1595966204
A külföldi szakemberek nagyra értékelték a konstrukció katonai alkalmazhatóságát