Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Botulizmus-megbetegedések Magyarországon

Szöveg: MH Egészségügyi Központ |  2014. június 25. 17:00

A hazánkban „kolbászmérgezés” néven ismert megbetegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyorsreagálási Főosztálya június 21-ei lakossági felhívásában a nemzetközi és a hazai járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján − tájékoztatta a honvedelem.hu-t az MH Egészségügyi Központ.

Az elmúlt időszakban külföldön és Magyarországon olyan, botulizmusként diagnosztizált megbetegedések fordultak elő, melyeket megelőzően a betegek egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztottak. A hatóságok a mérgezést elindító kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, termékeit begyűjtik. A gyanús terméket bio-piacokon, delikáteszboltokban, bio-üzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták.

A botulizmus az anaerob C. botulinum baktérium által okozott ételmérgezés. A botulinum toxin az egyik legveszélyesebb ismert méreg, amely blokkolja az idegrendszert, a légzést, és a mozgatóizmok bénulását okozza. Az idegrendszeri tünetek az étel elfogyasztását követően átlagosan 12-36 órán belül jelentkeznek, de akár 10 nap után is megjelenhetnek.
A betegségnek három fő fajtája van, amelynek különböző tünetei ismertek. A sebbotulizmus esetén láztalan állapot mellett szájszárazság, homályos, illetve kettős látás, nyelési és beszédzavar, szemhéjcsüngés, a pupillareflex kiesése jellemző. A kezdeti tüneteket petyhüdt bénulás követi, végül légzésbénulás alakul ki. Az élelmiszer eredetű megbetegedést az előzőeken kívül hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Ez a fajta különösen veszélyes lehet, hiszen ilyenkor egy ételtől egyszerre többen is megfertőződhetnek. A bélbotulizmus típusos esetben székrekedéssel kezdődik, melyet letargia, étvágytalanság, szemhéjcsüngés, félrenyelés, izomgyengeség, légzési elégtelenség követhet. Gyermekbotulizmusnak is nevezik, mert legtöbbször a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti.

Az eddigi kutatások alapján a fertőzés emberről emberre nem terjed.
Az ÁNTSZ felhívásában kéri, aki az ilyen termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét érzékelte magán vagy környezetén, feltétlenül forduljon orvoshoz és a megbetegedés gyanúját jelezze a területileg illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ingyenesen hívható zöld számán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket.

További pontos adatok a NÉHIB honlapján érhetők el!