Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben tartja soros, vezérkarfőnöki szintű értekezletét az Európai Unió Katonai Bizottsága

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. október 27. 16:06

Az Európai Unió legmagasabb szintű katonai vezetőinek részvételével október 28-29-én tartják Brüsszelben az EU Katonai Bizottság soron következő ülését.

Vezérkarfőnöki szintű Európai Uniós Katonai Bizottsági ülést évente két alkalommal rendeznek; a megbeszélés során a következő félév kulcsfontosságú munkafolyamatainak irányai határozzák meg. A mostani ülés egyik eleme a novemberi EU védelmi miniszteri és a decemberi Európai Tanács előkészítő üléseinek.

Az EU legfelsőbb szintű katonai testületének ülésén dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezeti a magyar delegációt, melynek tagjai Domján László vezérőrnagy, katonai képviselő, valamint az MH Katonai Képviselő Hivatal szakértői.

Az ülésen kiemelt témaként foglalkoznak majd a migráció kezelésével és az EU földközi-tengeri katonai műveletével. A napirend állandó pontjaként a vezérkarfőnökök egyeztetnek az EU NATO együttműködésről, melynek témáját – aktualitása miatt – az ukrán válság esetében kialakult hibrid hadviselés elemzése adja. A tárgyalási témák között szerepel még az EU kiképző- és tanácsadói misszióinak helyzetértékelése, valamint a partnerországok lehetséges bevonásának kérdése is.

Az ülésen – az ukrán vezérkarfőnök jelenlétében – a V4 országok vezérkarfőnökei érvényesítik az ukrán szándéknyilatkozatot a V4 EU Harccsoporthoz történő 2016 első félévi csatlakozásról.

Az ülés zárásaként tartják meg meg az EU Katonai Bizottsága elnöki beosztás átadás-átvételét is. A tisztet 2012 novemberétől a francia Patrick de Rousiers vezérezredes töltötte be, utódja Mikhail Kostarakos vezérezredes, aki 2011 novembere és 2015 szeptembere között görög vezérkarfőnöki beosztásban szolgált.