Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú Tölgyesi József ezredestől

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. július 5. 18:00

Életének 54. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Tölgyesi József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály főosztályvezető-helyettese.

Tölgyesi József 1965. december 14-én született Nyírbátorban, gyermekkora népes családban, szerető szülők, nagyszülők, rokonok körében telt. Az általános iskolát Nyírgelsén járta ki. A középiskolát Nyíregyházán, a Vásárhelyi Pál Építőipari és Vízügyi Szakközépiskola magasépítő szakán fejezte be 1984-ben.

1599205127

1984-1987 között végezte el a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola csapatlégvédelmi tüzér parancsnoki szakát. Első tiszti beosztása a bajai MH 108. Gépesített Lövészdandárnál önjáró légvédelmi rakéta ütegparancsnok, később hadműveleti tisztként és légvédelmi főnökként teljesített szolgálatot. 1992-ben a szolnoki MH 5. Jász-Nagykun-Szolnok Légvédelmi Tüzérdandár állományában légvédelmi tüzér ütegparancsnok lett. 1995-től a tököli vitéz Háry László Vegyes Repülőosztálynál kiképző tiszti, majd hadműveleti főtiszti feladatokat látott el.

1997-ben felvételt nyert a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karának katonai vezető szakára, 1999-ben kiváló eredménnyel katonai vezetői képesítést szerzett a légierő repülő szakirányban. Ezt követően a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Főcsoportfőnökségen hadműveleti beosztásokat látott el. 2005 áprilisától a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatalnál osztályvezető helyettesként dolgozott. 2011-től a HM Hatósági Hivatalban osztályvezetőként, később igazgatóként dolgozott.

Állhatatos munkával, munkatársai iránti empátiával, a lényéből fakadó emberséggel, de katonás következetességgel szervezte át, majd vezette a honvédelmi érdekeket érvényesítő szakmai szervezetet úgy, hogy az mára a magyar közigazgatásban ismert, és méltán elismert hatóság lett. 2014 márciusában az akkori honvédelmi miniszter ezredessé léptette elő. 2016 szeptemberétől haláláig a HM Hatósági Főosztály főosztályvezető-helyettese, a Honvédelmi Hatósági Osztály osztályvezetője volt.

1599205127

2019. május 16-án, a munkába tartva érte a halál. Szakmai elhivatottsága és tudása, tisztessége és embersége hiányozni fog mindazoknak, akik ismerték. Tölgyesi József ezredestől a család, a barátok és tisztelők a Magyar Honvédség Halottjaként július 5-én az Új köztemetőben vettek végső búcsút.

Fotó: Dévényi Veronika