Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak

Szöveg: Szűcs László | Fotó: archív és illusztráció |  2020. január 25. 8:52

Szeptember 13-20. között Budapest ad otthont az immár 52. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A katolikus egyház világméretű eseménysorozatának szervezésébe az összes magyar egyházmegye, így a Katonai Ordinariátus is bekapcsolódott. A Katolikus Tábori Püspökség feladatairól, illetve a katonák és családtagjaik programokon való részvételéről, Berta Tibor ezredes, általános helynökkel beszélgettünk.

„Egy ország életében nagyon fontos esemény, ha otthont adhat ennek a rendezvénynek, amelynek legfontosabb célja az elmélyülés, az Eucharisztiával, az Oltáriszentséggel, Jézus Krisztus Testének és Vérének titkával, misztériumával való ismerkedés és találkozás" – mondta Berta Tibor. A Katolikus Tábori Püspökség (KTP) általános helynöke kiemelte: a magyar főváros immár a második alaklommal lesz házigazdája a Római Katolikus Egyház által négyévente megrendezendő kongresszusnak, hiszen Budapest 1938-ban egyszer már otthont adott a rendezvénynek. Egyébként a 82 évvel ezelőtti kongresszusról egy nagyon szép, díszes album született, ami a mai napig is több helyen, illetve az interneten is megtekinthető.

1596075429

Megtudtuk: a 2020-as budapesti kongresszus szervezése a négy évvel ezelőtti, fülöp-szigeteki rendezvényt követően azonnal megkezdődött. A rendezvény budapesti titkárságával az összes magyar egyházmegye, így a Katonai Ordinariátus is felvette a kapcsolatot. Bár a Katolikus Tábori Püspökség a legkisebb és nem területhez kötődő egyházmegye, több program megszervezésében is részt vesznek, illetve a katonák a kongresszus számos eseményén – például a nyitó és a záró szentmisén, valamint a Kossuth tértől a Hősök teréig tartó gyertyás körmeneten – ott lesznek majd.

„A Puskás Arénában megrendezendő nyitó szentmisén bárki számára lehetőség van elsőáldozásra. Így természetesen a katonák, a katonaszülők gyermekeinek, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékeinek jelentkezését is várjuk. Ők a kongresszus titkárságától megkapták azt az engedményt, hogy nem a mindenki más által viselt fehér ruhában, hanem a rendszeresített egyenruhájukban vagy formaruhájukban vehetnek részt az elsőáldozási szentmisén" – mondta Berta Tibor. Az általános helynöktől megtudtuk azt is, hogy a szeptember 19-ei, Kossuth téri szentmisén ott lesznek a történelmi zászlók, emellett pedig három katonazenekar végzi a liturgia zenei szolgálatát és kíséri majd az egyházi énekeket. A történelmi zászlók és a zenekarok emellett részt vesznek a Kossuth térről induló és a Hősök terére tartó gyertyás körmeneten is.

1596075429

„A Katolikus Tábori Püspökség idén erre a napra, azaz szeptember 19-ére szervezi a Nemzeti Katonai Zarándoklatot, amellyel becsatlakozunk a Kossuth téri szentmisébe, valamint a gyertyás körmenetbe  – árulta el Berta Tibor, hozzátéve: természetesen a szeptember 20-án, a Hősök terén rendezendő zárómisén is ott lesznek a katonák. A Magyar Honvédség számos logisztikai feladatot is ellát majd az egy hetes kongresszus ideje alatt. Ugyanakkor már mindezt megelőzően a katonák a tervek szerint segítik majd azt a hivatalos megnyitó napja előtti rendezvényt, amikor szeretetvendégségre hívják a Katolikus Karitász által kiválasztottakat Budapesten, a II. János Pál pápa téren.

„A Katolikus Tábori Püspökség már több mint egy éve készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Ennek jegyében rendeztük meg a tavalyi Nemzeti Zarándoklatot Máriaremetén vagy a hagyományos versmondó versenyünket is, ahol kifejezetten az Eucharisztiához, az Utolsó Vacsorához, az Oltáriszentséghez kapcsolódó költeményeket szavaltak el a résztvevő gyerekek. Természetesen az elkövetkező időszak rendezvényei is mind-mind a szeptemberi program fényében zajlanak majd. Ezek közül kiemelném, hogy minden hónap utolsó péntekjén Eucharisztikus áhítatot tartunk a Honvédelmi Minisztériumban. Emellett április 25-én katonai zarándoklatot szervezünk Pannonhalmára, amellyel ugyancsak a kongresszusra való felkészülést szeretnénk segíteni a katonák körében" – mondta Berta ezredes, hangsúlyozva, hogy a „püspökség hagyományos rendezvényein", például a családerősítő hétvégén is előtérbe kerül majd a szeptemberi kongresszus, illetve az azon való részvétel lehetősége. Sőt, a május 14-17. közötti, a franciaországi Lourdes-ban megrendezendő Nemzetközi Katonai Zarándoklaton is felhívják majd a figyelmet az Eucharisztikus Kongresszusra.

1596075428

„A Lourdes-i zarándoklatot előkészítő konferencia – a francia tábori püspök egyetértésével – hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti kongresszus jelképét, az Ozsvári Csaba ötvösművész által készített Missziós Keresztet elvigyük Franciaországba. A magyar és a Magyarországhoz kötődő szentek ereklyéit tartalmazó keresztet a X. Szent Pius Földalatti Bazilikában állítjuk majd fel a zarándoklat ideje alatt" – mondta Berta Tibor ezredes.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részletes programja a rendezvény honlapjántalálható meg. A programokra ugyanitt, illetve a Katolikus Tábori Püspökség weboldalán lehet jelentkezni.