Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bulgária hadiállapotban van Szerbiával”

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 19. 16:22

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Csütörtök reggel 8 órától fogva Bulgária is hadiállapotban van Szerbiával" – adta hírül a Pesti Hírlap. „Ez hadiállapot nem úgy következett be, ahogy a tisztességes ellenféllel szemben a nemzetközi formák előírják. Bulgária nem üzente meg Szerbiának a háborút, mert Szerbia anélkül, hogy eleget tett volna a nemzetközi formáknak, több helyen betört a bolgár határon. Nisből még tegnap azzal akarták csalni a világot, hogy a támadó fél Bulgária volt. Mára kiderült, hogy Szerbia nyúlt először fegyverhez: hadüzenet nélkül kedden és szerdán megtámadta a bolgár csapatokat. A kihívásra a bolgár kormány azzal felelt, hogy kijelentette: csütörtök reggel 8 órától fogva közte és Szerbia között bekövetkezett a hadiállapot. Az esemény nem váratlan, a bolgár – szerb háború kitörését minden percben vártuk, s talán az sem váratlan, hogy a hadiállapothoz vezető első lépést kétségbeesésében nem a büntetni készülő Bulgária, hanem a védekezésre kényszerült Szerbia tette meg. Csak rablógyilkost tehet olyan vakmerővé a kétségbeesés, hogy mialatt feje fölött ég a hát, át akarja törni a szomszéd kaput, ahol csendőrök várnak rá. A csendőrök el fognak bánni vele. Kettős bűnéért kell lakolnia Szerbiának: megrabolta szövetségesét, Bulgáriát és meggyilkolta Ausztria – Magyarország trónörökösét: ő gyújtotta fel saját otthonával együtt az egész világot: neki benn kell égni ebben a lángtengerben" – fogalmazott a napilap.

Jól halad a szerbek elleni háború, ez derült ki a Népszava tudósításából. „A szerbek ellenindított újabb hadjáratnak harmadik nagy sikerét jegyezhetik fel a szövetségesek. Az első volt a Dunán és a Száván való átkelés kikényszerítése, második Belgrád elfoglalása, s ehhez járult harmadiknak, hogy kedden elfoglalták Szemendriát. Nemcsak azért lehet sikernek nevezni a város elfoglalását, mert Szemendria jelentékeny kereskedelmi város, s egyúttal erős vár, hanem még inkább azért, hanem mert úgy, mint Belgrád, Szemendria is végpontja az ország belsejébe vezető vasúti vonalnak, sőt, e tekintetben még Belgrádnál is fontosabb, mert Szemendriából az ország belsejébe, Nis és Bulgária felé vezető út sokkal rövidebb, mint a Belgrádból kiinduló. Ezenkívül Szemendriából kiinduló vasút és országút nagy része a Morava – folyó lapályán visz át, míg Belgrádtól dél felé a védekezésre sokkal alkalmasabb s a támadóknak sok nehézséget támasztó dombos, hegyes vidék vonul végig."

1596002716

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)