Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Büszkeség viselni a Magyar Honvédség egyenruháját”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. szeptember 16. 14:15

Az Alaptörvény mozgásteret ad a katona és a haderő számára, és egyben jogi védelmet nyújt az állampolgároknak, míg a Magyar Honvédség a meghatározott feltételek alapján fegyveres védelmet biztosít a dokumentumban nevesítettek, az ország és az állampolgárok számára – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy szeptember 16-án, Budapesten.

1596019860

A katona és az Alaptörvény címmel tartott előadást dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). Az intézmény az Alaptörvény elfogadásának ötödik évfordulós rendezvénysorozatához kapcsolódóan rendezett tudományos konferenciát szeptember 16-án a Ludovikán, amelynek témája az államszervezet és az államiság az Alaptörvényben. Az altábornagy kiemelte: a katona már a dokumentum nemzeti hitvallásában is megjelenik, majd végigvette, az Alaptörvény egyes részeiben hol és milyen formában jelenik meg a haderő. Hangsúlyozta: a dokumentum ugyanakkor általános érvényű kötelezettségeket állapít meg a civilekre és a katonákra nézve is, hiszen a szövegben tételesen szerepel, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére, méghozzá a közös érdekek és értékek alapján.

Az Alaptörvény a haderőről szóló 45. cikkben deklarálja: Magyarország fegyveres ereje a Magyar Honvédség. A Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme, nemzetközi szerződésből eredő közös védelmi és békefenntartó feladatok ellátása, valamint a nemzetközi jog szabályaival összhangban humanitárius tevékenység végzése. Dr. Orosz Zoltán ezzel összefüggésben – többek között – kitért például az éghajlatváltozásból fakadó katasztrófák elhárításában ellátott katonai szerepvállalásra, amely a haderő társadalmi hasznosságának egyik legkézzelfoghatóbb megnyilvánulása békeidőben is: a honvédség felelősségét, közjó iránti elkötelezettségét, társadalmi integritását is mutatja. Szót ejtett a katonaság különleges jogrendi helyzet idején esedékes feladatairól és alkalmazhatóságáról is. Összegezve úgy fogalmazott: az Alaptörvény mozgásteret ad a katona és a haderő számára, és egyben jogi védelmet nyújt az állampolgároknak, míg a Magyar Honvédség a meghatározott feltételek alapján fegyveres védelmet biztosít a dokumentumban nevesítettek, az ország és az állampolgárok számára. Ez a szinergia adja e hivatás egyik szépségét, ezért is büszkeség viselni a haderő egyenruháját – fogalmazott az altábornagy.

1596019861

A konferenciát prof. dr. Patyi András egyetemi tanár, az NKE rektora nyitotta meg. Az eseményen köszöntőt mondott prof. dr. Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere, és a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes mellett előadást tartott rajta – mások mellett – dr. Szájer József, az Európai Parlament képviselője, illetve prof. dr. Varga Zs. András alkotmánybíró is.

Fotó: Dévényi Veronika