Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cél a túlélés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 7. 15:09

Pocsolyák vizét tisztították, fából, kőből fegyvert készítettek, a maguk építette menedékben éjszakáztak. Megtanulták, hogy a hangyatojás és a hörcsög is lehet táplálék, egyes gázlómadarak viszont nem ehetők. A szolnoki helikopterbázis szárazföldi túlélőgyakorlatának résztvevői sikerélménnyel zárták a kiképzést: túlélték a felkészítést.

1595980244
Szeptember végén tizenkét napig tanulták a túlélés fortélyait a táborfalvai gyakorlótéren az MH 86. Szolnok Helikopterbázis pilótái, fedélzeti technikusai és repülő-műszaki katonái. Ez volt a nyolcadik ilyen felkészítés, a mostani kurzuson tízen vettek részt.

– Egy B szintű, úgynevezett SERE (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – túlélés, menekülés, ellenállás, kiemelés) kiképzést hajtottunk végre, ilyet évente általában két alkalommal szervezünk. Ebből az egyik olyan alaptanfolyam, mint a mostani volt, a másik pedig egy rövidebb időtartamú, szinten tartó tréning. Az alaptanfolyamot mindenkinek el kell végeznie, aki a bázison valamilyen repülőeszköz fedélzetén dolgozik, elméleti és gyakorlati ismereteiket pedig kétévente frissítjük. A külszolgálatra jelentkezőkkel szemben alapkövetelmény a kiutazás előtt a részvétel egy túlélési gyakorlaton – mutatja a kitelepülés első napjaiban készített fotókat Simon Zsolt őrnagy, a képzés vezetője.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 10-én, pénteken megjelenő számában!)