Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CIMIC-szakemberek látogattak Magyarországra

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 23. 10:22

A lengyelországi Szczecinben települő Északkeleti Többnemzeti Hadtest Parancsnokság Civil-katonai Együttműködési Főnökségének (MNC NE J9) küldöttsége látogatott Magyarországra a napokban.

1596040296

A delegáció látogatásának egyik kiemelt célja az volt, hogy találkozzanak a két magyar tudományos kutatóintézet képviselőivel, illetve, hogy megvitassák az MNC NE és a magyar szakmai tudományos műhelyek közötti jövőbeli együttműködés lehetőségeit. Ugyancsak cél volt, hogy személyes benyomásokat szerezzenek a magyarországi civil-katonai együttműködés jelenlegi helyzetéről, megismerhessék az ezzel kapcsolatos tevékenységeket, illetve személyes megbeszélések alkalmával találkozhassanak a magyar CIMIC szakmai közösség munkatársaival.

A delegáció tagjai találkoztak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központ igazgatójával és tudományos munkatársaival is. A budapesti megbeszélések fő témája egy együttműködési megállapodás előkészítése volt, emellett a résztvevők kölcsönösen bemutatták egymásnak tevékenységüket, és feltárták a jövőbeli együttműködésük lehetséges módjait, területeit is. Ezt követően a MNC NE J9 munkatársai a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatóhelyettesével és vezető kutatóival vitattak meg hasonló témákat.

1596040297

A civil tudományos szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléseket követően a MNC NE J9 munkatársainak lehetőségük nyílt megismerkedni a Magyar Honvédség CIMIC-közösségének különböző szintjeivel, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Hadműveleti Tervező Osztály nem-kinetikus blokkjának, az MH ÖHP Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség, illetve az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ munkatársaival egyaránt. A küldöttség így teljes áttekintést kaphatott a hazai civil-katonai együttműködéssel kapcsolatos feladatok teljes spektrumáról, a magyar civil környezet helyzetéről és a kapcsolattartás, az együttműködés jelenlegi kihívásairól, illetve az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásához rendelkezésre álló személyi és technikai háttérről is.

1596040297

A négynapos látogatást a Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) szervezte és koordinálta, e szervezet az előkészítés és lebonyolítás során sikerrel használta fel a különböző civil szereplőkkel az elmúlt időszakban megalapozott és megerősített kapcsolatrendszerét. Az NFIU HUN a székesfehérvári zárórendezvényt is megrendezte, ahol a szervezet parancsnoka, Garas László ezredes üdvözölte a vendégeket, mutatta be az NFIU HUN aktuális helyzetét. Az MNC NE J9 delegáció tagjai ezt követően a jelen lévő szakemberekkel vitatták meg a jövőben közösen végrehajtandó CIMIC-szakfeladatokat.

Kim Matzen alezredes, az MNC NE J9 delegációjának vezetője a látogatás tapasztalatait összegezve elmondta: nagyon hasznosnak értékeli a magyarországi programot, hiszen a küldöttség tagjai sok új ismerettel gazdagodhattak a magyarországi civil környezetben történt változásokról, valamint a Magyar Honvédséggel és azon belül a CIMIC-szakállománnyal kapcsolatosan. Mint fogalmazott, személyes benyomása alapján a magyar CIMIC-szakemberek magas szinten képzettek, emellett megfelelő szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek. Éppen ezért várakozással tekint a jövőben sorra kerülő közös feladatokra, amiknek sikeres végrehajtásához az MNC NE J9 minden támogatást meg fog adni.

1596040297


Fotó: NFIU HUN CIMIC/STRATCOM