Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil kapcsolatok a hadisírgondozásban

Szöveg: Takács Vivien |  2015. március 4. 15:46

Közös munkaértekezleten hangolták össze tevékenységüket a hadisírgondozásban jeleskedő civil szervezetek, valamint a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) munkatársai. Az egész napos konferenciát Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartották március 4-én, szerdán.

1595988918

A munkaértekezlet célja, hogy a hadisírgondozásban aktívan részt vevő szervezeteket összefogja, képviselőiket megismertesse egymással és a Honvédelmi Minisztérium munkájával, elképzeléseivel a hadisírgondozás területén. Ezzel is elősegítik a katonahősök emlékének ápolását, tetteik megismertetését a fiatalabb generációkkal.

A konferenciát Maruzs Roland alezredes, a főosztály Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztályának osztályvezetője nyitotta meg. „Fontos a társadalom felé közvetíteni a hadisírgondozás jelentőségét, mert ez egy olyan feladat, amit nem tud a honvédség egyedül ellátni" – hangsúlyozta, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a civil szervezetek magukénak érezzék ezt a feladatot, mint ahogy az volt annak idején a két világháború között is.

1595988918

Az alezredes előadásában ismertette a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozó tevékenységét, valamint beszélt annak jelentőségéről. Beszámolt továbbá az eddig elért hazai és külföldi eredményekről is. Elmondta: a hőskultusz és a hadisírgondozás teljesen összefügg. „Vissza kell állítani a magyar katonák tiszteletét, hiszen mindkét világháborúban messze-messze túlteljesítettek. Majdnem minden család felmenői között volt valaki, aki megsebesült, hadifogságba került, meghalt vagy eltűnt valamelyik világháborúban, ezért nagyon fontos megemlékezni róluk" − fogalmazott Maruzs Roland.

1595988919

Az emlékművek, temetők, sírhelyek gondozása, felújítása és a programok szervezése mellett, a Nagy Háború századik évfordulójára létrehozták a Hősök naptárát, amely mindennap részletesen bemutat egy-egy hőstettet. Az aktuális napi eseményt a Kossuth Rádióban is lehet hallani. E rádiós kalendárium hangfelvétele a HM Zrínyi Nonprofit Kft. hangstúdiójában készül.

A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály 2014 óta kiemelt figyelmet fordít az első világháborús sírok és emlékművek felújítására, továbbá arra is, hogy elkészülhessen egy átfogó, első világháborús veszteségeket nyilvántartó elektronikus adatbázis.

Az értekezleten elhangzott: tavaly óta az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) állományában hadisírgondozói tevékenységgel foglalkozó beosztásokat rendszeresítettek. Minden megyében egy-egy hivatásos katona végzi ezt a tevékenységet, akiknek munkáját rendszeresen segítik az önkéntes műveleti tartalékosok is. A hadisírgondozó állomány szakmai irányítását a HM TKHKF végzi, az összekötő tiszt szerepét Kiss Balázs főhadnagy, a Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály szakreferense látja el. A fiatal tiszt előadásában mesélt a kezdetekről, majd felsorolta a tavaly elvégzett feladatokat és ismertette az idei célkitűzéseket.

1595988919

A konferencián elhangzott, hogy az év egyik legjelentősebb programjában, az Isonzó Expressz elnevezésű nevű nyilvános emlékvonat szervezésében is nagy szerepet vállaltak a társadalmi szervezetek. Emellett az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei is zarándokútra mennek 2015 nyarán, felkeresve az első világháború olasz és szlovén hadszíntereit.

1595988919

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária