Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil kurázsi

Szöveg: Kiss Dávid |  2016. május 5. 9:11

Veteránok, civil gyűjtők, hagyományőrzők és történészek fogtak össze, hogy bemutassák a Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség egyik legnépszerűbb, mégis legtitokzatosabb csapatnemét, a mélységi felderítőket és különleges világukat. Így jött létre az MN–MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör.

1596012954

A baráti kör megalakításának ötlete 2013-ban merült fel olyan ifjú katonai hagyományőrzőkben, akiket érdeklődésük vagy múltjuk ehhez a különleges és zárt világhoz kapcsol. Céljuk megismerni, bemutatni és megismertetni a felderítők, ejtőernyősök, mélységi felderítők 1949 és 1994 közötti időszakát – felszerelés, fegyverzet, és kiképzés terén. Ebben a munkában a korabeli szabályzatok, felszerelési tárgyak, hatástalanított fegyverek, egyenruhák mellett pótolhatatlan segítséget nyújtanak a veterán ejtőernyősök és felderítők, akik tapasztalataikkal, tudásukkal támogatják a baráti kört.

Sokuk még tovább ment, és újra felöltötte az egykori egyenruhát, hogy aktív hagyományőrzőként segítse a fiatalabb generációt és a közönséget a múlt teljesebb megismerésében. Tanácsaik, útmutatásaik alapján a látogatók, és főleg a fiatalabb tagok, valóságos időutazáson vehetnek részt. A baráti körön belül működő katonaiközelharc-bemutató csoport is az ő kezdeményezésükre jött létre. Itt küzdősportban, katonai közelharcban jártas hagyományőrzők gyakorolnak be és elevenítenek fel egy-egy látványos koreográfiát, legyen szó lesállás végrehajtásáról, felállított őr elnémításáról, vagy cseréptörésről. Különféle katonai és hadtörténeti tematikus szervezetekkel is együttműködnek a hagyományőrzők, akiknek állandó kamara-kiállítása a Pákozdi Katonai Emlékparkban tekinthető meg – A csend harcosai címmel.

1596012954

Évek óta a baráti kör „születésnapjának" is tekinthető tapolcai Országos Hadikulturális Fesztivál az egyik legjobban várt rendezvény a felderítő hagyományőrzők körében, hiszen ott, minden év májusában, egy teljes hétvégén a hadtörténeté a főszerep. Szoros együttműködést alakítottak ki a 25/88., később 88. könnyű vegyes zászlóaljjal is, így az egyenruhás hagyományőrzők számos, Szolnok városához vagy a helyőrség életéhez kötődő rendezvényen jelentek meg az elmúlt években. Ezek közül kiemelkedik az ejtőernyősök napján az Ejtőernyős Emlékfalnál ellátott díszőri feladat. Tavaly kezdődött meg az együttműködés a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségével, s ez új feladatokat és valóban komoly megmérettetést jelent a hagyományőrzők számára, hiszen a hazai ejtőernyős hagyományok egyik legfontosabb reprezentánsával dolgozhatnak együtt.

1596012955

A rendezvények mellett az internetes ismeretterjesztés is kiemelt fontosságú feladatként jelenik meg a baráti kör életében. Egy internetes közösségi portálon például a látogatók által beküldött korabeli fényképekből immár több mint félezret osztottak meg; ezek közül néhányat a nyomtatott sajtó is átvett tematikus cikkeinek színesítésére.

A baráti kör tagjai között megtalálható az egyéni vállalkozótól az egyetemi hallgatókon át a középiskolai tanulóig és a hadtörténészig sokféle ember és karakter. Az anyagi lehetőségeik szerint finanszírozott, szabad időben űzött közös életforma iránti érdeklődés, és a katonai ejtőernyős hagyományok iránti tisztelet azonban összeköti őket.

A baráti kör facebook-elérhetősége: www.facebook.com/mnmhfelderito/

1596012955

Fotó: Rácz Tünde

Forrás: Magyar Honvéd 2016. április