Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilek átfogó védelme – szakmai tanfolyam Pekingben

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2018. december 5. 8:19

Civilek átfogó védelme (Comprehensive Protection of Civilians) címmel rendezett szakmai tanfolyamot az ENSZ Kína fővárosában. A meghívott tizenkilenc ország, huszonnégy küldötte főleg az afrikai és ázsiai országokból érkezett, az európai övezetet egyedüliként az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ állományából Magony Áron százados képviselte.

A Pekingi Békefenntartó Műveleti Központban rendezett képzés legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevőket felkészítse, miként lehet a katonai erők alkalmazási szabályainak mélyebb megértésével elősegíteni a civil lakosság védelmét, úgy, hogy mindeközben a katonai műveletek hatékonysága nem csökken.

1599196955

A tanfolyam két részből állt, három napos elméleti blokkal kezdődött, amit két napos gyakorlat zárt. Az elméleti képzés a civilek védelméhez kapcsolódó legfontosabb fogalmak ismertetésével kezdődött, majd előadások hangzottak el az ENSZ műveletek jogi hátteréről, a világszervezet felépítéséről, szervezeteiről, illetve a katonai missziók feladatairól, valamint az ENSZ műveletek során a katonai erők alkalmazásának alapelveiről. Mindemellett bemutatták azokat a módszereket, amelyeket az ENSZ műveletek során alkalmazhatnak a civil lakosságot érő veszélyek vagy fenyegetések elemzésére és azok elhárítására.

1599196955

A gyakorlat során a hallgatók – az ENSZ égisze alatt – egy fiktív ország területén bevetésre kerülő kínai zászlóalj törzsében folytattak különböző kidolgozói és tervezői munkát. A forgatókönyv szerint az ENSZ erők elsődleges feladata a civilek védelme volt.

1599196955

A gyakorlat során az elméletben tanult módszerekkel kellett elemezni a műveleti területen a civil szereplőket fenyegető veszélyeket és javaslatot kellett tenni a zászlóalj parancsnokának ezek kivédésére.

1599196956

Magony Áron százados több műveleti területen is szolgált. „Az ilyen és ehhez hasonló többnemzeti tanfolyamokon való részvétel nemcsak szélesebb körű megismerést nyújt az új típusú kihívásokra és azok lereagálására, de nagyban hozzájárul a magyar katonák professzionálisabb békemissziós feladatokra történő felkészültségére is" – mondta.

1599196956

Fotó: Pekingi Békeműveleti Kiképző Központ