Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csaknem száz éve a hadtörténelem szolgálatában

Szöveg: Snoj Péter |  2015. november 16. 12:52

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a nemzeti emlékezet helye is, hiszen mindig a Magyar Honvédség és a nemzeti egység szolgálatában állt – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára november 16-án, Budapesten.

1596003996

Az idén kilencvenhét éves HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, pontosabban annak jogelődje 1918. november 16-án jött létre, az alapítók, vitéz Aggházy Kamil ezredes és Gabányi János alezredes – később vezérőrnagy – jóvoltából. A csaknem száz ves múlt kapcsán Vargha Tamás hangsúlyozta: „Kellően meg kell becsülnünk intézetünket, ami a többi múzeumtól eltérően szinte mindig egyedi jellegű dokumentumokat gyűjt, amelyek közvetlenül utalnak az eseményekre és az emberek cselekedeteire." Hozzátette: az itt dolgozók hatalmas munkát végeznek, olyan kiemelkedő szakmai színvonalon, ami nem csak segítette és támogatta, de a rendszerváltozást követően meg is alapozta a mai honvédség és katonáink elismertségét.

1596003996

Dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok köszöntőjében háláját fejezte ki munkatársainak az elmúlt egy évben elért eredményekért. „Kelet-Európában kevés intézmény mondhatja el magáról, hogy már-már karnyújtásnyira van fennállásának centenáriumi évfordulója", emelte ki. Mint Kovács fogalmazott, természetesen már most is készülnek arra, hogy három év múlva méltóképpen ünnepelhessék meg a kerek évfordulót, megemlékezve mellette az első világháború lezárásának centenáriumáról is.
Kollégái lelkiismeretes és magas szakmai tudással folytatott munkája mellett köszönetet mondott azoknak is, akik különböző hagyatéki és gyűjtői relikviákat adományoztak az intézet részére. „E tárgyak, levelek sok esetben konkrét személyekhez fűződnek, így sokszor pontosan tudjuk történeteiket, így ezek a kordokumentumok felbecsülhetetlen eszmei értékkel bírnak", emelte ki. Mint Kovács Vilmos fogalmazott, az ilyen ajándékok igazán gazdaggá tették az intézmény születésnapi ünneplését.

1596003997

Az ünnepi állománygyűlés kitüntetések és emléktárgyak átadásával, valamint az alapítók emléktáblájának koszorúzásával zárult.

1596003997

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária