Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csomagküldő szolgálat

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 7. 12:52

Gyorsaság, pontosság, megbízhatóság – a csapatok készleteinek feltöltésére leghatékonyabb módszer a légi utánpótlás. Teherdeszant-ledobásra a kecskeméti repülőbázis An–26-os szállítógépei képesek, legnagyobb „megrendelőjük” az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj.

1595955436
A harcoló csapatok utánpótlásának biztosítása, a készletek szállításának megszervezése és pontos célba juttatása a korszerű hadviselés egyik sarkalatos stratégiai feladata. Nem véletlen tehát, hogy a teherdeszant-ledobás jelentőségével a 2009 áprilisában megrendezett repüléstudományi konferencián az MH Összhaderőnemi Parancsnokság akkori törzsfőnöke, Orosz Zoltán vezérőrnagy a légierő szakembereinek tartott előadásában is kiemelten foglalkozott.

Érdemes feleleveníteni az akkor elhangzottakat.
A légi szállítás a katonai felső vezetés igen értékes, gyors és biztonságos eszköze, ám ésszerű alkalmazása, megőrzése állandó és meghatározott logisztikai, műszaki háttér fenntartását követeli meg. A műveletek végrehajtásának összetett logisztikai feladatait is gondosan és körültekintően kell megszervezni. Egy gyorsreagálású csoport kiszállítása a deszantolási körzetbe, vagy a harcoló egységek utánpótlásának a meghatározott területre juttatása nem késlekedhet, a meghatározott időpontokat szigorúan tartania kell a feladat valamennyi résztvevőjének. Ugyanakkor a „megrendelő" igényét úgy kell meghatározni, hogy azt a „szolgáltató" képes is legyen biztonságosan teljesíteni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én, pénteken megjelenő számában!)