Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egész Európa mozgósít

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 2. 18:49

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlapban olvashatunk arról, hogy Oroszország német ultimátumot kap. „Miután a közvetítő akció, mely magának a cárnak óhajára indult meg, az orosz kormány által az orosz hadsereg és a haditengerészet általános mozgósításával megzavartatott, ő felsége a császár kormánya ma Péterváron tudatta, hogy a német mozgósítás várható, ha Oroszország 12 óra alatt be nem szünteti a hadikészülődéseket és erről határozott nyilatkozatot nem tesz."

A Népszava közel három oldalon keresztül ír arról, hogy Párizsban meggyilkolták Jean Jaurèst. „Franciaországnak, sőt korunknak egyik legfényesebb szelleme, legragyogóbb világító oszlopa elsötétült a mai napon: Jean Jaurès elvtársunkat orvul meggyilkolta a francia nacionalizmusnak, a hazaffyas őrjöngésnek egy fanatikusa."

Olvashatjuk tovbbá, hogy „egész Szerbiára ostrom állapotot hirdettek." Belgrádban nem jelennek meg az újságok, ami nagy pánikot okoz az emberek között, mert nem tudják, hogyan alakulnak a harcok.

A német birodalmi kancellár a következőket mondja a háborúról: „(…) a császár a legutolsó óráig is Európa békéjéért dolgozott és most is ezért fárad. Ha azonban minden fáradozása hiábavaló lenne és ha a kardot kezünkbe kényszeritik, háboruba szállunk jó lelkiismerttel és annak tudatában, hogy nem mi akartuk a háborut" – írja a Népszava.

A mozgósítások továbbra is folynak: Belgium, Finnország mozgósít, Hollandia készenlétben, Dánia semleges.
A Pesti Napló „Az egész német haderőt mozgósították!" címmel jelenít meg egy cikket. Az újság értesülései szerint augusztus elsején Vilmos császár elrendelte az egész német haderő mozgósítását. „Nehéz óra következett ma el Németországra. Irigyeink jogos önvédelemre kényszerítenek, kezünkbe nyomják kardunk markolatát. Még ez utolsó órában is remélem, hogy belátásra bírom ellenfeleinket és a békét fenntartom" – szól a császár kiáltványa. „Jól tudjuk, hogy a háború temérdek vér – és pénzáldozatot kívánnak német népemtől, de megmutatjuk, ha kell, ellenségeinknek, mit jelent megtámadni Németországot!"

Az orosz mozgósítási parancsról is olvasni lehet: egyes jelentések szerint Oroszország már 28-án elrendelte egyes csapatainak mozgósításait, amelyet most egy több lépcsős, már tartalékosokat is érintő újabb parancs követ. Az orosz seregek fővezére maga a cár lesz.

Mindeközben Párizsban, Londonban de még Finnországban is elkezdődtek a fegyverkezések és a hadiállapotra való készületek.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976381
Címkéklapszemle