Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi keresztképzés kezdődött Tatán

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. május 14. 7:26

Keresztképzést hajtott végre a napokban az MH 25. Klapka György Lövészdandár Egészségügyi Központjának katonái, valamint az amerikai 4-10 Páncélos Felderítő Ezred Tatán állomásozó századának egészségügyi szakállománya.

1596031892

A több foglalkozásból álló szakmai továbbképzés első lépcsőfoka – magyar részről – a saját egészségügyi felszerelések, mentéstechnikai eszközök, illetve a tatai helyőrség rendelőjének bemutatása volt.

A magyar katonák bemutatták az úgynevezett KED-mellényt, illetve a lapáthordágy és a vákuum-matrac használatát is. A lapáthordágy fontos szerepet játszik az elsősegélynyújtásban, mivel segítségével a sérült felemelhető anélkül, hogy mozgatni kellene. A hordágynak nem csak a formája, de rögzítő szíjai is tökéletes stabilitást biztosítanak a betegszállítás alatt. A vákuum-matracot többfajta sérülésnél, például gerinc- és combcsonttörés esetén alkalmazzák. Ez a mentéstechnikai eszköz a sérült személy egész testének vagy testrészeinek pontos rögzítésére szolgál. A matrac zárószelepe szívó csatlakozására illetve a külső légnyomás lezárására is alkalmas. Légtartó állapotban a benne lévő golyócskák egymáshoz képest könnyen elmozdulnak, így a matrac formálható. Ha a szelepen keresztül a levegőt kiszívják, a golyócskák a külső légnyomás hatására elmozdíthatatlanul egymáshoz feszülnek, ezáltal a matracot a kialakított formában rögzítik. A sérült szállítását a matracra szerelt fogantyúk könnyítik.

1596031892

A felek ezenfelül megismerkedtek egymás harci egészségügyi-kiürítési valamint a CLS (Combat Lifesaver Course – harctéri életmentő katona) képzés oktatási tematikájának rendszerével is. Magyarországon első alkalommal 2009 februárjában rendeztek CLS kiképzést. Az itthon folyó képzés első két évében önkéntes alapon történt a felkészítésen való részvétel, 2011-től azonban elsősorban a missziókba induló kontingensekre jellemző a tanfolyamon való részvétel. A harctéri életmentő katona feladata, hogy a harctéren illetve műveleti területen leggyakrabban előforduló, halált okozó sérüléseket ellássa, szükség szerint életmentő beavatkozásokat hajtson végre.

A képzés következő részében az amerikai katonák mutatták be saját egészségügyi felszereléseiket.

1596031893

(Forrás: az MH 25. Klapka György Lövészdandár Facebook oldala.)