Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy lángot adok, ápold, add tovább”

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy és Szabó Barna törzsőrmester |  2018. december 9. 14:33

„Egy lángot adok, ápold, add tovább”- ez a Reményik Sándor-idézet volt a mottója a Debrecen Helyőrségi Zenekar idei Adventissimo című adventi hangversenyének december elején, amellyel kezdetét vette a debreceni zenészkatonák koncertsorozata a Kölcsey Központban.

1599197045
Az advent a várakozás és a felkészülés mellett a hálaadás és a köszönet időszaka is, melynek üzenete: hit, remény, öröm, szeretet. A debreceni katonazenekar idei adventi koncertje is ezen értékekre építette fel műsorát, melyben a hazaszeretet, a honvágy, a család és a szerelem is fontos szerepet kapott, de a koncert mondanivalójának középpontjában idén is maga a magyar katona állt.

1599197045

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a dandár évek óta szoros együttműködésben él a várossal, és nem múlhatnak el társadalmi rendezvények, ünnepek a debreceni katonák részvétele nélkül. A zenei művek a kiegészítő irodalmi elemekkel a hangverseny fő témájaként az idén 170 éves honvédségre és a magyar honvédre fókuszáltak. A koncert célja az volt, hogy az évforduló kapcsán a hősök emlékezetének megőrzése mellett a mai magyar katonára, annak áldozatvállalására és a katonai szolgálatra hívja fel a figyelmet.

A főszerep Pál István őrnagyra, a Debrecen Helyőrségi Zenekar karnagyára és helyettesére, Kovács Róbert századosra hárult, akik ezen az estén is kiválóan vezényeltek. A koncerten neves közreműködők is részt vettek:  Piros Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Papp István, a Csokonai Színház művésze, Erdős Fruzsina és a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének kórusa.

1599197045

Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész beszédében az ünnepi készülődés, a karácsony várásának fontosságát és az önzetlen, önfeláldozó szolgálatvállalást emelte ki, amely a katonaélet velejárója. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka az összefogás fontosságát hangsúlyozta, az egymás kölcsönös segítése és a közösség vállalása terén tett érdemek jelentőségét hangsúlyozva. Köszönettel szólt a cívisvárosról, a város vezetéséről, valamint a dandárt támogató és segítő szervezetekről, amelyek hathatós segítséget nyújtanak a dandár sikeres működése érdekében.

1599197046

A rendezvényen a dandárparancsnok elismeréseket adott át, amellyel megköszönte a dandár érdekében végzett huzamosabb időn át kifejtett munkát a társadalmi szervezetek és a sajtó képviselői számára. Elismerésben részesült többek között Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője, Oláh Ilona, az Európa Rádió Debreceni Stúdiójának felelős szerkesztője, Vojtkó Ferenc, a Debrecen Televízió szerkesztő-riportere, valamint a koncerten közreműködő vendég fellépők.

1599197046

A parancsnok a hangversenyen köszönte meg Déginé Bulyáki Edit közalkalmazottnak a dandár érdekében végzett több évtizedes munkáját és kívánt neki nyugodt, boldog nyugdíjas éveket, valamint éves munkájukért elismerésben részesítette a zenekarból Takács Tamás főtörzsőrmestert, Pereszlényi Róbert törzszászlóst, Zsarkó Dénes törzsőrmestert és Szilágyi Gábor önkéntes műveleti tartalékos főhadnagyot.

A koncert rendhagyó mozzanata volt, hogy a dandárparancsnok is karmesteri pálcát ragadott és egy induló erejéig a karnagy szerepébe bújt. A hangversenyen nem maradhatott el idén sem a közös éneklés, amikor a koncert résztvevői és a nagyérdemű együtt énekelte a már jól ismert karácsonyi dalokat.

1599197046

Fotó: Szalka Miklós őrvezető