Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy légi harci jármű elsüllyesztett egy tengeralattjárót

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. július 25. 18:49

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Hirt adunk arról, hogy a pártvezetőség s a budapesti bizalmiférfiak egyhangu határozata alapján a Népszava előfizetésének ára szeptember hó elsejétől havonta 50 fillérrel, a heti előfizetés 10 fillérrel és az egyes szám ára 2 fillérrel emelkedik. A pártvezetőség csak nehezen határozta el magát erre a lépésre, mert mindig az volt a fölfogása, hogy a munkásságnak olyan lapra van szüksége, amelyet olcsón megszerezhet és azért szabta a Népszava árát alacsonyra, hogy minden munkás könnyen vehesse meg azt a lapot, amely gazdasági és politikai harcainak legerősebb fegyvere, amelyre már azért is szüksége van, mert a kapitalisták szolgálatában álló polgári lapok meghamisitják az eseményeket és arra törekednek, hogy a munkásságot a kapitalista kizsákmányolás könnyen kiaknázható eszközévé sülyesszék" – írja a Népszava a címlapján.

A Népszava megemlíti, hogy megbukott a japán kormány. A cikket olvasva a részleteket is megtudhatjuk: „Tokióból érkező hivatalos orosz jelentések mondják, hogy Okuma japán miniszterelnök benyujtotta lemondását. Ugy hirlik, hogy visszalépése összefüggésben áll azzal a politikai körökben uralkodó hangulattal, amely az oroszokkal való megegyezést kárhoztatja, mert a megegyezés állitólag Japánnak kezét keletázsiai politikájának irányításában Oroszország javára megköti."

1596017174

Höfer altábornagy, a vezérkar főnökének helyettese arról számol be, hogy ismét erős küzdelmek vannak az olasz fronton. „Az olaszok ismételt heves tüzérségi előkészités után állásainkat a Borcola-szorostól (Tirol és Olaszország határa) délkeletre háromszor nagy erőkkel támadtak. Ezeket a támadásokat kézigránátokkal, gépfegyvertüzzel és kőgörgetegekkel véresen visszavertük. A karinthiai arcvonalon az élénk ágyutüz a Fellah- és Reibler-szakaszon tovább tart. Alpino-osztagok éjjeli támadása a Mittagskoffel területén (Mittagskoffel 2091 méter magas hegy Karinthia és Olaszország határán) makacs küzdelem után megtört a védők szivós kitartásán, akik egy ellenséges géppuskát keritettek kézre. Tarvis este ágyutüzben állott. Az Isonzo-arcvonalon az olasz tüzérség főleg a doberdoi fensikot tartotta tüz alatt" – írja a Népszava.

A Pesti Hírlapban olvashatjuk: „repülőgépünk a déli Adrián bombatalálatával elsülyesztette a 400 tonnás Foucault nevü francia tengeralattjárót. A háboru során ritkaságszámba menő este, hogy légi harci jármű tengeralattjárót sülyeszszen el, a Foucault elsülyesztését követő mozzanatok pedig egyenesen példátlanok. A repülőgép, amelyhez Konyovics sorhajóhadnagy gépe is csatlakozott, megmentette a már fuldokló állapotban levő személyzetet – két tisztet és huszonhét főből álló legénységet – és mindnyájukat foglyul ejtette. A fogyolokat félóráva később átvette egy torpedóhajónk és partra szállitotta őket a két tiszt kivételével, akiket repülőgépeken szállitottak a kikötőbe. Erre sem igen akad példa a háboru történetében; repülőgépen sem szállitottak még be foglyokat. A magyar Konyovics sorhajóhadnagy nevéhez ujabb bravur füződik."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)