Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy lépéssel a jövő felé…

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. július 1. 16:03

Az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) szervezésében a portugáliai Beja város melletti katonai repülőtéren rendezték meg az EATT 17 elnevezésű harcászati légi szállítási repülőgyakorlatot.

1596035417
A június.16 és 30. között megtartott rendezvény első részében az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományából tizenegyen vettek részt − főleg művelettervezők, szállítórepülőgép-vezetők, repülő-műszakiak, logisztikusok és a légi navigációs szakterület képviselői. A kiutazás célja az volt, hogy kellő tapasztalatot szerezzenek a gyakorlat rendezésével és végrehajtásával kapcsolatban, mivel hazánk 2018-ban, az MH Pápa Bázisrepülőtéren rendezi meg az az EATT 18 gyakorlatot. 

Az idei gyakorlaton gyakorlaton 7 ország − Németország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország Románia, Anglia és Portugália − 10 repülőeszközzel vett részt. Ezek közül az egyik az új, A400M típus volt. A gyakorlat célja az országok közötti interoperabilitás megteremtése, a különféle repülőeszközök és rendszerek integrációja, valamint a műveletek tervezése, a közös harceljárások begyakorlása, koordinációja és végrehajtása volt. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektettek a szabványosításra, a szabványok ellenőrzésére és felülvizsgálatára is.

A gyakorlat során a feladatok végrehajtására a teljes portugál légteret használták. Érdekesség, hogy a repülőszemélyzeteknek és a kiszolgáló állománynak a végrehajtás előtt egy hónappal a EDA közösségi oldalán több tesztet is ki kell tölteniük, a szakmai felkészültségük bizonyítása érdekében.

A végrehajtás a rendező nemzettől rendkívüli mértékben összehangolt repülőtéri kiszolgálási műveleteket követelt annak érdekében, hogy a szállítórepülő-eszközök a terhet és az ejtőernyős egységeket a megfelelő időben, a kijelölt helyekre legyenek képesek eljuttatni. A gyakorlat egyik nehézsége talán az volt hogy, rendkívül magas hőmérséklet mellett kellett dolgozni.

1596035417

A gyakorlat során az EDA tevékenységét a fogadó nemzet mellett még két szervezet segítette. Az egyik a műveletek tervezéséért és a mentorokért felelős eindhoveni Európai Légiszállítási Központ (European Airlift Center – EATC), a másik pedig a Zaragosában található Európai Légi Szállítási Flotta (European Air Transport Fleet – EATF), amely a szervezésért, a gyakorlatok lebonyolításáért, valamint a kiképzési programokért felelt.

A rendezvényen kiderült: az EATT 2018 gyakorlat első tervezői konferenciáját szeptember 26-27-én rendezik meg az MH Pápa Bázisrepülőtéren.